Solliciteren doe je zo

Vanaf je 14e mag je in Nederland officieel werken voor je geld. Eerst slechts een paar uurtjes per week en naarmate je ouder wordt steeds meer. Dat is lekker want het betekent dat je eindelijk wat meer te besteden hebt en niet steeds bij je niet meer voor alles bij je ouders hoeft aan te kloppen.

Stuur een goede en foutloze brief

Maar dan moet je nog wel even een baantje scoren. Dat kan via je eigen netwerk (familie, buren of vrienden) of je gaat solliciteren. Wanneer je gaat solliciteren begint dat meestal met een brief. Daarin stel je jezelf kort voor, je vertelt op welke functie je solliciteert en je legt uit waarom de functie je leuk lijkt en waarom jij geschikt bent voor de functie. Het doel van de brief is om de lezer te overtuigen om jou uit te nodigen voor een gesprek. Als het kan stuur je ook een cv (curriculum vitae) mee met een opsomming van je persoonlijke gegevens, je opleiding en je eerdere werkervaring. Voorbeelden van cv’s vind je online. Laat je brief altijd aan iemand anders lezen voor je hem verstuurd. Die kan er wellicht nog foutjes uithalen die erin geslopen zijn.

Als het je eenmaal is gelukt om uitgenodigd te worden voor een gesprek, wordt het spannend. Je krijgt één kans om jezelf te presenteren en de ander te laten zien dat ze jou moeten kiezen voor deze baan.

Hier een paar tips voor een succesvol sollicitatiegesprek:

Verdiep je in het bedrijf

Zorg dat je zoveel mogelijk informatie over het bedrijf hebt ingewonnen voordat je op gesprek gaat. Deze informatie vind je vaak op het internet. Doe dus onderzoek naar:

  • Wat voor producten/diensten het bedrijf heeft
  • Wie de klanten zijn
  • Wat de laatste ontwikkelingen zijn binnen het bedrijf

Ken je eigen kwaliteiten

Er zijn een aantal vragen die in 90% van de sollicitatiegesprekken worden gesteld. “Waarom ben jij geschikt voor deze functie? Waar zie jij jezelf over 5 jaar? Wat zijn je positieve/negatieve eigenschappen?

Zorg dat je van tevoren hebt bedacht wat je antwoorden hierop zouden zijn zodat je niet compleet met je mond vol tanden staat. Het is ook verstandig om voorbeelden te geven waaruit blijkt dat je echt weet waar je het over hebt.

Bereid een paar vragen voor

Het stellen van vragen laat zien dat je echt geïnteresseerd bent én je goed hebt voorbereid. Denk dus na over vragen die je wilt stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Vraag meer over de inhoud van de functie, het bedrijf en probeer erachter te komen wat ze zoeken in een nieuwe medewerker.

Neem pen en papier mee

Kom goed voorbereid naar je sollicitatiegesprek. Neem dan ook altijd pen en papier mee zodat je aantekeningen kunt maken tijdens het gesprek wanneer dat nodig is. Daarnaast is het verstandig om je cv mee te nemen, aangezien deze gedurende het gesprek wordt besproken. Zorg dus ook dat je precies weet wat er in je cv staat inclusief onderbouwing!

Pas je kleding aan bij het bedrijf

Je kledingkeuze hangt compleet af van het type bedrijf waar je aan de slag wilt. Bij een formeel bedrijf wordt sneller verwacht dat je in pak komt, bij een heel relaxed bedrijf zullen ze raar opkijken wanneer je in pak binnen komt. Over het algemeen geldt de volgende tip: je kunt beter te nette kleding dragen dan dat je underdressed bent.

Tot slot

Maak oogcontact met de persoon tegenover je. Luister goed naar wat de ander vertelt. Kauw niet op kauwgom. Draag niet teveel parfum of aftershave. Wees eerlijk. En...geloof in jezelf. You got this!


Reacties


Er zijn nog geen reacties in deze discussie

Laat een reactie achter

De reactie kan niet leeg zijn
Ondersteunde BBCode: [b]vet[/b], [i]cursief[/i], [u]onderstreept[/u], [url=http://my-link.com]link[/url], [post]123[/post]Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: