Vlammen op vrijdag: 5 tips om je to-do-lijst 2x zo snel af te werken

Of je nou vakkenvuller, schrijver, zangeres, barista, ondernemer of student bent: werken moeten we uiteindelijk allemaal. Maar hoe jij de dagen doorkomt, kan nogal verschillend zijn. Ben je iemand die elke dag naar kantoor gaat of dagelijks in de bibliotheek te vinden is om je huiswerk daar te maken? Dan herken je vast wel de dagen waarop je toch wat minder productief bent. En daar wordt uiteindelijk niemand blij van. Want zeg nou zelf: deze dagen duren vaak toch wel het allerlangst en je hebt na afloopt nou niet echt een voldaan gevoel. Daarom: 5 tips om een stuk productiever te worden.

Werk met een strakke to-do-lijst

Het klinkt zo simpel, maar een goede to-do-lijst maken is zo makkelijk nog niet. Vaak schrijf je hier gewoon alle taken op die je deze week af wilt hebben, en daar ga je dus eigenlijk al de fout in.

  • Bepaal wat er vandaag allemaal af móet zijn;
  • Kijk naar de prioriteit van de taken: onbelangrijke emails beantwoorden kun je ook naar de volgende dag verplaatsen;
  • Bundel bepaalde opdrachten. Moet je veel telefoontjes plegen? Doe dit dan op één moment zodat je hier niet de hele dag mee in je hoofd blijft zitten.

Focus

In bijna elk artikel dat ik lees over productiever worden, komt terug dat je je moet focussen. Ja, maar hoe? Allereerst is social media natuurlijk een grote afleider, dus zorg ervoor dat je niet de hele dag door berichtjes krijgt die jij héél graag wilt lezen. Log uit op social media op je laptop, of download een blokeer-app die ervoor zorgt dat jij een tijdje niet meer op bepaalde websites kunt komen. En dan heb je natuurlijk nog je telefoon. Want ook de meldingen en appjes die hier binnenkomen wil je waarschijnlijk maar al te graag lezen. Zet je telefoon daarom gewoon op vliegtuigstand en spreek met jezelf af dat je alleen op bepaalde momenten op je telefoon mag kijken.

Werk je op kantoor en heb je te maken met veel gezellige collega’s die jou om de haverklap iets komen vragen? Of ben je van plan om samen met je vrienden te studeren, maar hebben jullie elkaar te veel te vertellen? Laat ook hen even weten dat je je moet concentreren. En als dat niet lukt, doe dan je oordopjes in of zet je koptelefoon op. Dan is de hint echt wel duidelijk.

Bron: Unsplash

Werk in blokken

Je hersenen kunnen maar 90 tot 120 minuten achter elkaar op één ding focussen. Als je dus langer met één taak bezig blijft, kun je verwachten dat dit niet meer zo goed gaat als in het begin. Werk daarom in blokken van 90-120 minuten. Dus verdeel je dagen slim en blijf niet te lang hangen in één bepaald onderwerp. Mocht je na twee uur nog steeds niet uit die opdracht komen, richt je dan gewoon op een andere taak.

Vraag hulp als het nodig is

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je totaal niet uit een opdracht komt. En dan is het eigenlijk zonde om zoveel tijd te verspillen aan iets wat niet lukt. Houd in je achterhoofd dat we dit allemaal wel eens hebben, en dat het de normaalste zaak van de wereld is. Vraag dan gewoon hulp aan een collega of medestudent. Misschien kijkt die er op een heel andere manier naar en komen jullie er samen een stuk sneller uit! Kun jij weer verder met je volgende taak.

Bron: https://www.ondertussen.nl/vlammen-op-vrijdag-5-tips-om-je-to-do-list-2x-zo-snel-af-te-werken/


Reacties


Er zijn nog geen reacties in deze discussie

Laat een reactie achter

De reactie kan niet leeg zijn
Ondersteunde BBCode: [b]vet[/b], [i]cursief[/i], [u]onderstreept[/u], [url=http://my-link.com]link[/url], [post]123[/post]Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: