Zo benut je jouw tussenjaar optimaal en voorkom je een weggegooid jaar

Er wordt de laatste tijd veel gesproken over het nemen van een tussenjaar, ook wel gap year genoemd. Is dat nou slim of juist niet? Uit de Startmonitor van EP Nuffic blijkt dat steeds minder studenten en scholieren voor een tussenjaar kiezen. In 2013 ging bijna 10% er een jaar tussenuit, en in 2015 was dat nog maar 4,9%. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de afschaffing van de basisbeurs.

Toch blijkt ook dat bij jongeren die een tussenjaar nemen én ‘m goed besteden, de kans op studie-uitval veel kleiner is. En dat scheelt natuurlijk weer best wat geld!

Na het behalen van mijn havo-diploma ben ik meteen gaan studeren. Helaas bleek dit al snel niet helemaal te werken en ben ik binnen een half jaar gestopt. Omdat ik niet wist wat ik dan wel wilde doen, heb ik ervoor gekozen 1,5 jaar later pas weer te gaan studeren. In de tussentijd heb ik veel gewerkt, acht maanden gereisd en natuurlijk veel onderzoek gedaan naar de verschillende studies. En toen ik eenmaal weer ging studeren, was ik zo gemotiveerd dat ik die studie netjes binnen vier jaar heb afgerond.


Bron: Giphy

 

Mocht jij nou ook hebben besloten een tussenjaar te nemen, dan kunnen de volgende tips je helpen er alles uit te halen. Want tijdens zo’n jaar ‘vrij’ is het natuurlijk verleidelijk om lekker lang uit te slapen, veel te feesten en geld uit te geven. Maar dan had je eigenlijk meteen beter kunnen gaan studeren. Dus, zo benut je jouw tussenjaar optimaal:

 

Leer jezelf kennen
Neem de tijd om te ontdekken wie jij bent, waar je waarde aan hecht en wat je leuk vindt om te doen. Erachter komen wat jou níet ligt is ook belangrijk. Jezelf kennen komt goed van pas bij solliciteren. Zo wordt er namelijk bijna altijd wel gevraagd naar je goede én slechte eigenschappen. Praat hier ook met vrienden over, vraag ze bijvoorbeeld hoe ze jou zouden omschrijven.

 

Ondervraag iedereen
Vraag je vrienden, familie en kennissen naar hun studie en/of baan. Hoe ziet een studie- of werkdag er bij hen uit? Wat vinden ze leuk aan hun studie/baan en wat niet? Wat hadden ze van tevoren niet gedacht? Door met mensen over hun opleiding of functie te praten, kom je er beter achter wat het precies inhoudt en kun je beter inschatten of het iets voor jou is.

Werk aan toelatingseisen
Weet je al welke opleiding je wilt gaan doen, maar ben je uitgeloot? Dan heb ik ten eerste goed nieuws voor je, want de loting was dit jaar voor het laatst. Vanaf 2017 mogen opleidingen zelf beslissen wie ze aannemen. Dus werk dit jaar aan de toelatingseisen, en zorg ervoor dat ze jou volgend jaar niet kunnen weerstaan!

Neem meerdere bijbanen
Door verschillende bijbanen te nemen, kun je ontdekken wat je wel én niet leuk vindt om te doen. Zo heb ik een tijd in de horeca gewerkt, en ondanks dat het best lekker betaalde, vond ik het verschrikkelijk om te doen. Ik heb dan ook meerdere keren volle dienbladen laten vallen… Maar door bij mijn vader in z’n uitgeverij te helpen kwam ik erachter dat ik het geen ramp vind om hele dagen achter de computer door te brengen.

Breid je cv uit
Dit jaar heb je geen verplichtingen en kun je je tijd zelf indelen. Maak hier gebruik van door naast een bijbaan verschillende andere dingen te doen! Denk bijvoorbeeld aan een cursus of vrijwilligerswerk. Op deze manier ontwikkel jij jezelf én werk je aan het uitbreiden van je cv.

Ga reizen
Nogmaals: dit jaar heb je geen verplichtingen. Dus is dit de ideale periode om te gaan reizen! Zoals ik al zei heb ik dit ook gedaan en ik heb er geen moment spijt van gehad. Door te gaan reizen word je een stuk zelfstandiger en volwassen. Je komt erachter dat je leventje thuis eigenlijk best veilig en gemakkelijk is, met ouders en vrienden in de buurt die je altijd kunt bellen als je een probleem hebt. Het is goed om hier eens uit te stappen.
 

Bron: Giphy

Zorg voor een buffer
Dat je geen verplichtingen hebt, betekent niet dat je niks hoeft te doen. Dit jaar is natuurlijk ook een goed moment om een buffer op te bouwen, zodat je tijdens je komende studieperiode niet bij hoeft te lenen. En daar zal je na je studie, als je eenmaal moet gaan afbetalen, enorm blij mee zijn!

Bron:  ondertussen.nl


Reacties


Er zijn nog geen reacties in deze discussie

Laat een reactie achter

De reactie kan niet leeg zijn
Ondersteunde BBCode: [b]vet[/b], [i]cursief[/i], [u]onderstreept[/u], [url=http://my-link.com]link[/url], [post]123[/post]Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: