Naar het hbo of de universiteit

Heb je een havo- of vwo-diploma, of een mbo-diploma op niveau 4? Dan kun je naar het hoger onderwijs en het studentenleven induiken!

Wat wil je studeren?

Laat je goed informeren over de studies of studierichtingen die jou leuk lijken. Je vindt natuurlijk al heel veel informatie op de website van de hogeschool. En je kunt ook naar open dagen gaan.

Vind je het moeilijk om een keuze te maken? Praat er dan eens over met vrienden, vriendinnen, je ouders of met je mentor op school. Maar bedenk wel: maak je eigen keuze. Het is jouw toekomst!

Tip: dagje meelopen

Probeer een dagje mee te lopen met een student van de studie die jij graag wilt doen. Of met iemand die het beroep al uitoefent.

Toelatingsexamen

Sommige opleidingen verwachten bepaalde kwaliteiten van je. Bijvoorbeeld de kunstacademie of de hogere hotelschool. Daarom moet je voor die opleidingen eerst een toelatingsexamen doen.

Lotingstudie

Sommige studies hebben beperkt plaats: niet iedereen die zich inschrijft kan starten. Ze werken daarom met loting.

Tip: heb je je aangemeld voor een studie waarvoor geloot wordt? Schrijf je dan voor de zekerheid ook in voor een andere studie.

Naar de universiteit

Je kunt je inschrijven voor een studie aan de universiteit (wetenschappelijk onderwijs, wo) als je:

  • een vwo-diploma hebt;
  • alle vakken uit het eerste jaar (je 'propedeuse') hebt behaald op het hbo;
  • na het hbo nog een wetenschappelijke master wilt volgen.

Bachelor en master

Het hoger onderwijs kent twee fases: een bachelorfase en een masterfase. Na je bachelor kun je gaan werken. Maar je kunt ook kiezen om door te gaan met de master, waarin je je verder specialiseert. Deze masterfase duurt één of twee jaar.

Kijk ook eens bij:

 


Reacties


Er zijn nog geen reacties in deze discussie

Laat een reactie achter

De reactie kan niet leeg zijn
Ondersteunde BBCode: [b]vet[/b], [i]cursief[/i], [u]onderstreept[/u], [url=http://my-link.com]link[/url], [post]123[/post]
Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: