Je wordt 18? Leuk! Maar wat moet je nu allemaal zelf regelen?

Je hebt jarenlang naar dit moment toegeleefd: volwassen worden. Helaas moet je wel echt even wat dingen fixen voordat je als een malle naar de supermarkt rent om peuken en drank te halen…


 

Aanmelden bij Woningnet
Schrijf je op je verjaardag nog in bij Woningnet. Er staan namelijk gigantisch lange wachtrijen (een x aantal jaar) voordat je kans maakt op een woning in de sociale huur.

Je zorgverzekering regelen
Dit is wel iets waar je je even goed in moet verdiepen: je hebt namelijk ontzettend veel keuze. Wat voor zorg wil je in je pakket? Je moet hierbij goed naar jezelf kijken. Heb jij een gebit dat bijna uit elkaar valt? Dan kun je er misschien het beste een tandartsverzekering bij nemen. Maar ben jij altijd na een halve minuut klaar bij de tandarts, dan zijn dit weer onnodige kosten. Hier vind je meer informatie.

Zorgtoeslag aanvragen
Gelukkig kunnen we naast deze kostenpost ook zorgtoeslag aanvragen. Dit is speciaal voor mensen met een lager inkomen, dus ook jongeren en studenten. Op deze manier wordt het allemaal een beetje dragelijker, gelukkig. Check hier hoe je het aanvraagt.

Tegemoetkoming scholieren
Zit je nog op de middelbare school? Dan heb je recht op tegemoetkoming scholieren. Jij krijgt dit geld, maar je ouders moeten vanaf dit moment wel de kinderbijslag missen. Dus als je slim bent regel je het zodanig met je ouders dat je dit niet bij ze hoeft in te leveren ;-).

DigiD aanvragen
Voor al je digitale aanvragen heb je een DigiD nodig. Denk aan: toeslagen aanvragen, studieleningen aanvragen maar ook het inschrijven voor een opleiding. Dit is gemakkelijk te regelen. Tip: raak je wachtwoord NIET kwijt. Het duurt namelijk vijf werkdagen voordat je een nieuw wachtwoord kan instellen, en voor je het weet ben je bijvoorbeeld te laat voor de inschrijving van je opleiding.

Bijbaan zoeken
Misschien heb je al een bijbaantje, misschien heb je nog nooit gewerkt. Nu je achttien bent is het in ieder geval wel belangrijk je verantwoording te nemen om de bijkomende kosten te betalen. En wat is er nou leuker dan een beetje onafhankelijk zijn? Ga naar het plaatselijke restaurant of de supermarkt en geef je CV af!


Reacties


Er zijn nog geen reacties in deze discussie

Laat een reactie achter

De reactie kan niet leeg zijn
Ondersteunde BBCode: [b]vet[/b], [i]cursief[/i], [u]onderstreept[/u], [url=http://my-link.com]link[/url], [post]123[/post]Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: