3 vragen over de Klimaattop in Parijs

Sinds maandag wordt er twaalf dagen in Parijs gepraat over de klimaatverandering, en onze rol daarin. Belangrijke leiders vanuit de hele wereld komen samen in de hoop tot een nieuw klimaatakkoord te komen. Want één ding is zeker: het is voor iedereen duidelijk dat er iets moet gebeuren. Zelfs grote vervuilers als China, de Verenigde Staten en India beseffen dat. 

Wat is het doel van de top?

Het grote doel is om een internationaal verdrag af te sluiten. Een verdrag dat je hier al in grote lijnen kunt bekijken. Broeikasgassen moeten worden beperkt en hopelijk kan de levensgevaarlijke klimaatverandering tegen worden gaan. De nadruk ligt wel op het woordje ‘hopelijk’. Het moet gewoon gebeuren, want met elk beetje research zien we hoe hoog de nood is, maar niemand verwacht wonderen.

Toch zijn veel mensen optimistischer dan voorheen. Het verdrag gaat namelijk niet over hoeveel minder broeikasgassen landen gaan uitstoten, maar hoe ze zich aan hun limiet gaan houden. Dat is veel positiever, want het laat zien dat landen van zichzelf weten dat ze meer moeten en kunnen doen aan klimaatverandering.

Er is alleen één groot probleem: de aarde is al flink aan het opwarmen. De bedoeling van de top is om te voorkomen dat de opwarming  nog erger wordt. Bovendien moet het verdrag gelden voor alle landen ter wereld, iets wat nog niet eerder is gebeurd. 

Wat kunnen we verwachten?

Meer dan 180 landen hebben dit jaar klimaatbeloftes ingediend. Deze landen zorgen voor 95% van de wereldwijde uitstoot. Even wat cijfertjes: Europa streeft voor 40 procent minder CO2-uitstoot in 2030 dan in 1990, De Verenigde Staten gaat voor een afname van 26 tot 28 procent in 2025, in vergelijking met 2005. Vervuiler #1 China heeft gezegd dat hun uitstoot piekt in 2030 om vervolgens te krimpen.

In Parijs wordt afgesproken om elkaars ambities te controleren, en de doelstellingen ambitieuzer te maken als dat mogelijk is. Zo kunnen landen elkaar onder druk zetten en elkaar aanspreken wanneer deze ambities niet waar worden gemaakt. Maar voordat je gaat verwachten dat klimaatverandering ineens een heel andere koers neemt, let dan goed op. Zelfs als al deze voornemens volledig worden uitgevoerd, zal de aarde alsnog met minstens 2,7 en mogelijk zelfs met 3,5 graden of meer zijn opgewarmd aan het einde van de eeuw. Minder dan waar we nu op afgaan, 4 of 5 graden, maar nog steeds gevaarlijk veel. We mogen dus best positief zijn dat er iets verandert, maar is het genoeg? Er is nu in ieder geval de mogelijkheid om iets te doen.

Wat merk ik ervan?

Het is niet zo simpel gezegd als ‘het wordt een beetje warmer’. De zeespiegel stijgt enorm met al een klein beetje opwarming wat kan zorgen voor overstromingen of eilanden die volledig opgeslokt worden. En in Nederland hebben we nou niet echt de beste ervaringen met overstromingen. Bovendien wordt het steeds lastiger tegen te gaan naarmate het warmer wordt. Ja precies, eigenlijk hadden we er al jaren geleden iets aan moeten doen.

Ook is het niet alleen maar praten over de toekomst, er zijn nu al concrete gevolgen. Volgens wetenschappers is er een duidelijk verband tussen klimaatverandering en terreurgroep IS, namelijk de extreme droogte die voorafging aan de burgeroorlog. Je kan natuurlijk niet zeggen dat deze droogte een één-op-één gevolg is van klimaatverandering, maar de kans op zo’n droogte is wel intens toegenomen naarmate de opwarming toeneemt. Het is een van de factoren die zorgt voor de migratie van al die vluchtelingen. Samen met de instabiliteit is het de perfecte plek voor een groep als IS om hun terreur te verspreiden.

De stem van Nederlandse jongeren

Jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling Soscha de la Fuente (24) en Max van Deursen (19) zijn de komende twee weken aanwezig bij de klimaattop om de stem van Nederlandse jongeren te laten horen. “Wij willen energie in de Klimaattop brengen en wereldleiders inspireren met het enthousiasme en de ambities van jonge mensen.” Je kunt Soscha en Max volgen via Facebook, hun blog en via Twitter: @soscha_dlfen @opznmax .


Reacties


Er zijn nog geen reacties in deze discussie

Laat een reactie achter

De reactie kan niet leeg zijn
Ondersteunde BBCode: [b]vet[/b], [i]cursief[/i], [u]onderstreept[/u], [url=http://my-link.com]link[/url], [post]123[/post]Ook interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: