Carnaval voor dummies: de ultieme gids voor het beste volksfeest

Carnaval is toch wel het mooiste feestje van het jaar. Zeven dagen lang (voor de diehards) ongegeneerd feest vieren in je meest achterlijke kostuum: wat is nou mooier? Als een van de weinige Zuiderlingen op de redactie is het soms lastig uitleggen aan mijn Amsterdamse collega’s waarom het nou zo’n plezier is. Maar veel volk van boven de rivieren wil graag mee om het feest der feesten te vieren.

En jullie zijn natuurlijk stuk voor stuk welkom. Maar als je er bij ons een bende van komt maken, maak er dan een goeie bende van. Dus daarom wat handige tips voor alle carnavaldummies.

1. Zeg geen “Alaaf!”

Alaaf wordt eigenlijk vooral geroepen in Keulen. Iedereen spreekt hier dan wel met een dialect (lees: alcoholistisch spraakgebrek), maar niemand zegt ’t in Brabant of Limburg.

Bron: Giphy

2. Het bier is vaak smerig, maar het hoort erbij

Ik moet heel eerlijk zijn: het meeste bier tijdens carnaval is ronduit smerig. Soms is het aangelegd met water en je krijgt het altijd in zo’n plastic bekertje… En zeker na een dag of 3 beginnen al die biertjes wel aan te tikken. Maar hee, het hoort er nou eenmaal bij. Je komt voor de gezelligheid, niet om te genieten van een pilsje.

Bron: Giphy

3. Over dingen die erbij horen gesproken: je gaat heel slecht eten

Als je op stap gaat, eet je natuurlijk slecht. Carnaval is eigenlijk één lange stapavond maar dan met raardere outfits. Er is geen ruimte voor gezond eten, je hebt daar geen tijd voor en je katerhoofd heeft daar ook geen trek in. Dus laat die kapsalonnetjes en frikandelontbijtjes maar komen! Een dag geen döner, is een dag niet geleefd.

Bron: Giphy

4. Je zal veel buiten staan, dus kleed je warm genoeg aan

Een groot deel van het carnavalsfeest speelt zich buiten af. Niet alleen omdat het in kroegen ontzettend druk is, maar ook omdat er bijvoorbeeld overal grote tenten worden neergezet waar je een feestje kan bouwen. Helemaal niet erg natuurlijk, maar kleed je wel goed aan. Het blijft winter. Oh en die jas die je meeneemt? Neem ’n goedkope mee, kans is groot dat ‘ie naar de klote gaat of simpelweg gejat wordt.

Bron: Giphy

5. Over aankleden gesproken: je pak is niet zo’n big deal

Natuurlijk wil je graag een heel leuk kostuum, maar ga er niet teveel geld en moeite insteken. Binnen een uur is ‘ie smerig of doordrenkt met bier. Bovendien maakt het niet zo heel veel uit wat je aanhebt, als het maar gezellig is.

Bron: Giphy

6. Je kent waarschijnlijk al die achterlijke carnavalsliedjes niet, maar dat is geen probleem

Gewoon lekker meehossen en de klanken meeblèren, iedereen vindt het mooi.

Bron: Gipghy

7. Iedereen gedraagt zich waarschijnlijk als een mafkees

De combinatie van alcohol en maffe kostuums zorgt ervoor dat iedereen heel erg overdreven vriendelijk tegen je gaat doen. Spontaan is heel Nederland je beste vriend. Iedereen doet gewoon waar ‘ie zin in heeft en heeft de gekste tijden. Alles mag tijdens deze magische dagen…

Bron: Giphy

8. …Bijna alles dan. Denk nog wel aan de fatsoensregels

Het sleutelwoord: respect. Alleen maar omdat het carnaval is, betekent niet dat je de gangbare fatsoensnormen kan laten varen. Dus nee, je kan niet zomaar in iemands kont knijpen of zo. Gedraag je een beetje, je bent op bezoek.

Bron: Giphy

9. Je denkt misschien dat aangezien er zoveel volk is, je alles kan doen, maar niks is minder waar

Bijvoorbeeld wildplassen. Ziet toch niemand met al die mensen, toch? Nou, tijdens carnaval wemelt het van de politie dus alleen maar meer kans dat je gepakt wordt.

Bron: Giphy

10. Tijdens carnaval wordt iedereen ineens een soort van konijnen, maar dat hoeft niks te betekenen

Buiten carnaval is dat natuurlijk ook zo, maar met carnaval al helemaal. Als je dagen lang zuipt en los gaat bij dit massale volksfeest, wordt er overal gezoend en verder. Maar daar hoeven echt geen gevoelens achter te zitten. Dat krijg je gewoon als je allemaal bij elkaar geduwd wordt. One-night-stands en carnaval gaan hand in hand samen. Denk dus niet dat je ‘de ware’ hebt gevonden als die knappe chick in het zusterpakje met je mee naar huis wil.

Bron: Giphy

11. Maar de belangrijkste tip: maak het gezellig

Daar komt het uiteindelijk op neer. Niet zo zeuren, niet te moeilijk doen en maak er gewoon een feestje van. Dan komt het vanzelf wel goed!

Bron: Giphy

 

Bron: Ondertussen.nl


Reacties


Er zijn nog geen reacties in deze discussie

Laat een reactie achter

De reactie kan niet leeg zijn
Ondersteunde BBCode: [b]vet[/b], [i]cursief[/i], [u]onderstreept[/u], [url=http://my-link.com]link[/url], [post]123[/post]Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: