Dit is de reden waarom de een het zwaarder met een break-up heeft dan de ander

Een break-up is hoe dan ook vervelend, zowel voor een korte of lange relatie. En dan maakt het niet uit of jij degene bent die de ander dumpt of dat jij juist degene bent die gedumpt is. Het blijft gewoon hartstikke naar, maar het hoort nu eenmaal bij het leven en we hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Maar hoe is het toch mogelijk dat de een hier veel makkelijker mee om kan gaan dan de ander?


Foto: Giphy

 

Moeilijk verder gaan
Psychologen hebben hier een antwoord op gevonden, blijkt uit een onderzoek van de Stanford University. Zij kwamen erachter dat een break-up er niet alleen voor zorgt om te reflecteren op wat er gebeurd is. Ze kwamen er ook achter dat het moeilijker is voor sommigen om verder te gaan met hun leven. Dr. Lauren Howe vertelt: “Voor sommigen werkt een break-up uiteindelijk juist goed. Zij gaan na een tijdje inzien wat er fout is gegaan, wat hun verwachtingen zijn van een relatie en wat zij verwachten bij een volgende relatie.” Maar ze vertelt ook dat dit normale gedrag door kan slaan in iets anders: “Dit werkt niet bij iedereen zo, want er zijn mensen die de oorzaak juist bij zichzelf zoeken. Hierdoor beginnen zij te twijfelen aan zichzelf en zullen ze minder snel anderen kunnen vertrouwen.”

 

Het onderzoek
Voor het onderzoek werd er aan 194 mannen en vrouwen gevraagd of zij wel eens een break-up meegemaakt hadden. Vervolgens kregen zij de vraag wat zij hiervan geleerd hebben. Vervolgens kregen de deelnemers vragen over het vertrouwen in andere mensen en of zij geloven dat een persoon kan veranderen.


Foto: Tumblr

 

De onderzoekers kwamen erachter dat de mensen die na hun break-up negatief over zichzelf dachten, er langer over deden om over het einde van hun relatie heen te komen. En aan de andere kant waren de deelnemers die iets leerden van hun break-up veel sneller over het verdriet heen.

 

Veranderingen

Het slecht kunnen handelen van een break-up kan negatieve gevolgen hebben voor volgende relaties. Mensen die flink gekwetst zijn, hebben namelijk veel meer moeite om anderen te kunnen vertrouwen. Degenen die het moeilijkst met een break-up om kunnen gaan, zijn de mensen die van zichzelf al een wat lager zelfbeeld hebben en denken dat zij zelf niet kunnen veranderen, waardoor ze ook niet willen veranderen om weer verder te kunnen gaan.

 

Bron: Ondertussen.nl


Reacties


Er zijn nog geen reacties in deze discussie

Laat een reactie achter

De reactie kan niet leeg zijn
Ondersteunde BBCode: [b]vet[/b], [i]cursief[/i], [u]onderstreept[/u], [url=http://my-link.com]link[/url], [post]123[/post]Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: