Sexting: bescherm je privacy

Je hoort het helaas maar al te vaak: seksueel getinte foto’s die gestuurd zijn in vertrouwen en vervolgens viral gaan op internet met alle gevolgen van dien. Als je het echt goed aanpakt zorg je dat niemand ooit beeldmateriaal van jou heeft dat niet geschikt is voor de ogen van anderen.

Dat blijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan want ‘in het moment’ lijkt het ineens een ontzettend goed idee om een foto of filmpje te sturen waarin je zoveel mogelijk van jezelf laat zien. Je bent immers verliefd en die ander zou nooit iets doen om je vertrouwen te beschamen….toch? Tot ineens iedereen op school begint te lachen wanneer ze je zien, er foto’s in de klasse-appgroep verschijnen en jij het liefst van de aardbol zou willen vallen.

Hoe verliefd je ook bent en wat de ander ook beloofd, het is heel erg belangrijk dat je je privacy goed beschermd. Dat doe je zo:

  • Als je een sexueel getinte foto of filmpje stuurt, zorg dan dat je gezicht niet in beeld komt. Maar ook geen andere dingen waaraan mensen je kunnen herkennen zoals tatoeages, sieraden of een deel van je slaapkamer.
  • Verwijder de foto’s en filmpjes uit de Whatsapp als jullie sexting is afgelopen. Dat geeft geen garanties want iemand kan jouw beelden al hebben opgeslagen maar het risico is in ieder geval kleiner.
  • Wees kritisch. Als jij de enige bent die foto’s stuurt en de ander nooit, kan het betekenen dat de relatie niet echt gelijkwaardig is. Vraag je af waarom jij de enige bent die zich open en kwetsbaar opstelt.
  • Durf ‘nee’ te zeggen. Je bent nooit, maar ook echt NOOIT, iemand verplicht om seksueel beeldmateriaal van jezelf te sturen. Iemand die dit van je verwacht terwijl jij dat eigenlijk niet wilt, heeft geen respect voor je. Is dit dus iemand die je kan vertrouwen met plaatjes van jouw lichaam?
  • Als iemand toch seksueel beeldmateriaal van jou heeft verspreid, doe dan aangifte. Dat is moeilijk want misschien schaam je je ontzettend maar het is echt belangrijk om duidelijk te maken dat dit niet oké is. Bewaar eventuele mails en apps waarmee je kunt bewijzen dat je nooit toestemming hebt gegeven om de beelden te verspreiden. Maak screenshots van de media waarop de beelden te zien zijn. Het is moeilijk maar vergeet niet: jij hebt niets fout gedaan, die ander wel.

Reacties


Er zijn nog geen reacties in deze discussie

Laat een reactie achter

De reactie kan niet leeg zijn
Ondersteunde BBCode: [b]vet[/b], [i]cursief[/i], [u]onderstreept[/u], [url=http://my-link.com]link[/url], [post]123[/post]Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: