Waar ligt de grens?

Wanneer aanraking seksuele intimidatie wordt

Wanneer je iemand een complimentje geeft is het helemaal niet gek om iemand heel even aan te raken op de arm of de schouder. En wanneer je iemand feliciteert kun je die persoon vastpakken en drie zoenen geven. Maar wanneer is een aanraking nu gepast en wanneer niet? En wat doe je wanneer iemand je aanraakt terwijl je dat niet prettig vindt?

Het lastige is dat tussen wat absoluut wel en absoluut niet kan, een heel groot grijs gebied ligt, waar het nog wel eens op mis kan gaan. Er zijn geen vastgestelde regels en wat wel of niet kan, hangt af van een heleboel verschillende factoren.

Hoe goed en hoe lang ken je iemand bijvoorbeeld. Maar ook het soort relatie (vrienden, kennissen, leraar-leerling, baas-werknemer) heeft grote invloed op de manier waarop aanraking acceptabel is.

Uiteindelijk is natuurlijk degene die aangeraakt wordt, ook degene die bepaald of die aanraking gewenst is. Maar omdat je van tevoren niet weet waar iemand die grens trekt, kun je maar beter voorzichtig zijn. 

Een paar richtlijnen zijn:

iemands billen, borsten of geslachtsdeel aanraken is NOOIT oke.

een vriendschappelijke aanraking duurt ongeveer een seconde of twee. Langer is al snel te intiem.

ook seksueel getinte opmerkingen kunnen als intimiderend of ongewenst ervaren worden

Als je iemand op de rug aanraakt is de bovenkant van de rug een betere keuze dan de onderkant.

als je een leidinggevende positie hebt, kan zelfs een goedbedoelde aanraking als snel teveel zijn. Maak nooit misbruik van je positie en hou je handen thuis.

Als iemand je aanraakt terwijl je dat niet wilt, kun je daarvan schrikken. In het moment waarop dat gebeurt, ben je vaak zo in de war dat het moeilijk is direct te reageren. Wees echter nooit echter bang om op een later moment hierop terug te komen. Neem iemand even apart en zeg rustig iets als: Je raakte mij net daar aan en ondanks dat het wellicht niet je bedoeling was, vond ik dat niet prettig. Kunnen we afspreken dat we wat meer afstand houden?

Vind je het heel eng om iemand aan te spreken of is het iemand die een hogere positie heeft dan jij, zoek dan iemand anders om het bij te melden. Vrijwel iedere school en ieder bedrijf heeft een vertrouwenspersoon. Laat het niet gaan want de kans is groot dat ook anderen last hebben van het gedrag van deze persoon. Besef dat wanneer jij een aanraking als onprettig beschouwt, je NOOIT ongelijk kan hebben. Het is jouw gevoel!


Reacties


Er zijn nog geen reacties in deze discussie

Laat een reactie achter

De reactie kan niet leeg zijn
Ondersteunde BBCode: [b]vet[/b], [i]cursief[/i], [u]onderstreept[/u], [url=http://my-link.com]link[/url], [post]123[/post]Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: