Veganisme: wat is het precies en waar moet je op letten?

Steeds vaker horen we mensen uit onze omgeving over veganisme. Ook op social media komen regelmatig verschillende recepten en inspirators voorbij. Maar wat houdt veganisme precies in? En waar moet je eigenlijk op letten?

Vegans

Veganisten, ook wel ‘vegans’, proberen helemaal geen - of zo min mogelijk - gebruik te maken van dierlijke producten. Zo eten en gebruiken vegans niets van dieren, iets wat van een dier afkomstig is of wat op een dier getest is. Ze eten dus dus geen vlees of vis, maar ook geen zuivelproducten, eieren of andere producten die van dierlijke oorsprong zijn.

Veel vegans letten hier ook op bij het kopen van kleding en schoenen. Daarbij dragen ze geen leer, zijde, bont, wol of dons. Daarnaast zijn ze vaak ook tegenstanders van circussen, dierentuinen en sport waarbij op dieren wordt gejaagd.

‘Undercover’ dierlijke producten

In eerste instantie zou je kunnen denken dat er weinig gerechten zijn die geen dierlijke producten bevatten. Dat komt omdat het voor de meeste mensen heel normaal is om ‘s middags vleeswaren, kaas of eieren te eten, of in de avond vlees bij het gerecht. Maar niet is minder waar: plantaardig eten kan namelijk net zo gevarieerd zijn. Denk aan alle soorten groenten, granen en zaden of recepten vanuit andere werelddelen. Veel Marokkaanse of Indiase gerechten zijn geheel vegan.

Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten, namelijk de ‘verborgen’ dierlijke producten. Want dat vlees en vis niet plantaardig zijn, wisten we al. Maar er bestaan diverse producten die indirect dierlijk zijn. Denk aan ingrediënten als:

  • Honing of bijenwas
  • E-nummers, zoals: E120, E901 en E904
  • Gelatine
  • Caseïne (melkeiwit) of lactose (melksuiker)

VeganChallange

Een bekend experiment rond het veganisme is de ‘VeganChallange’. Tijdens deze challenge is het de bedoeling om een maand lang te leven als veganist. Dus geen dierlijke producten eten, dragen of gebruiken.

Ben je altijd al benieuwd geweest of jij dit gaat volhouden? Daag jezelf dan uit! Op 1 november is Wereld Veganisten Dag. De perfecte dag om aan je eigen experiment te beginnen. Een goede stok achter de deur, en je hebt nog even de tijd om alvast wat recepten te verzamelen.

Bron: Giphy

 


Reacties


Er zijn nog geen reacties in deze discussie

Laat een reactie achter

De reactie kan niet leeg zijn
Ondersteunde BBCode: [b]vet[/b], [i]cursief[/i], [u]onderstreept[/u], [url=http://my-link.com]link[/url], [post]123[/post]Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: