Stomme pukkels!

Nietsvermoedend word je wakker, je rekt je uit en staat op. Je loopt naar de badkamer, kijkt in de spiegel en dan….AAARRGGH! Mega-pukkel! Hoe dan?

We kennen het allemaal, hoewel de één er duidelijk meer last van heeft dan de ander. Pukkels, puisten of acné (zoals het officieel heet). Vanaf de puberteit lijkt de natuur een wrede grap uit te halen en verandert je babyzachte perzikhuidje ineens in een maanlandschap vol kraters en bulten. Hoe komt het en wat kun je er aan doen?

Oorzaak

Rond je 13e verandert er veel in je lichaam. Deze veranderingen worden veroorzaakt door hormonen die zorgen dat je langzaam uitgroeit van kind tot volwassene. Dat gaat gepaard met de nodige ongemakken. Een daarvan is dat de talgproductie in je huid op hol slaat. Overtollige talgophopingen kunnen een beetje gaan ontsteken en dat vormt dan een pukkel.

Wat kun je doen?

Pukkels verdwijnen vanzelf binnen een dag of vier. Het is het beste om, hoe moeilijk dat ook is, om er niet teveel aan te komen. Je handen zijn vaak niet echt schoon en zo maak je de ontsteking vaak alleen maar erger. Je kunt pukkels een beetje voorkomen door je gezicht goed schoon te houden. Gebruik hiervoor een speciale zeep of lotion. Maak je gezicht zowel ‘s ochtends als ‘s avonds schoon met een wattenschijfje of een schone washand. Een regelmatig bezoekje aan de schoonheidsspecialist wil ook vaak goed helpen. Bepaalde voedingsmiddelen zoals chocola en varkensvlees kunnen acne verergeren en ook roken heeft een slechte invloed op je huid.

Als een pukkel eenmaal een wit puntje heeft, kun je besluiten hem uit te knijpen. Neem in elke hand een schone tissue zodat je handen niet rechtstreeks op de huid komen. Duw nu rustig de huid aan weerszijden van de pukkel naar elkaar toe. Niet te hard; als het niet lukt kun je beter nog een paar uur of een dag wachten. Als je de pukkel hebt uitgeknepen, ontsmet je de huid met een mild reinigingsmiddel. Let op! Als je pukkels te hard uitknijpt ontstaan er wondjes die leiden tot littekens in je gezicht. Het duurt jaren voor die weg zijn, dus wees voorzichtig!

Als niks werkt

Sommige mensen hebben extreem veel last van acné. Hier kan je ontzettend onzeker van worden. Als de gewone middeltjes niet helpen, kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Deze kan je speciale medicijnen voorschrijven of doorverwijzen naar een dermatoloog. Voor meisjes met zware acné, bestaat de mogelijkheid om te starten met  anticonceptie (De Pil). Deze pil beïnvloedt je hormonen en kunnen zo van binnenuit afrekenen met puistjes.


Reacties


Er zijn nog geen reacties in deze discussie

Laat een reactie achter

De reactie kan niet leeg zijn
Ondersteunde BBCode: [b]vet[/b], [i]cursief[/i], [u]onderstreept[/u], [url=http://my-link.com]link[/url], [post]123[/post]Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: