Safe sex of geen seks

De een doet het op z’n 14e al, terwijl een ander liever wacht tot z’n 20e. Hoe oud je ook bent wanneer je voor het eerst seks hebt met iemand, er zijn twee zaken belangrijk:

- doe het wanneer jij er klaar voor bent en het goed voelt

- doe het veilig

Alleen als het goed voelt

Wanneer je er klaar voor bent is voor iedereen verschillend. Hoewel jongens vaak wel op jongere leeftijd al veel in hun hoofd bezig zijn met seks, is het niet zo dat jongens ook altijd op jongere leeftijd voor het eerst seks hebben. Seks hoort fijn te zijn voor beide partijen. Je moet je veilig voelen bij elkaar en er plezier aan beleven. Seks mag geen pijn doen en je moet geen seks hebben met iemand omdat je het gevoel hebt dat die ander je anders niet meer leuk vindt.

Seks en SOA's; wat is dat eigenlijk?

Overigens moet ook het woord ‘seks’ even uitgelegd worden. Want is zoenen ook ‘seks’? En vingeren, aftrekken, pijpen of beffen? Of mag je pas van seks spreken als er sprake is van de officiële daad; beter bekend als ‘geslachtsgemeenschap’ of ‘neuken’. In principe is het allemaal seks, maar je kan niet van alle soorten seks zwanger raken of een geslachtsziekte krijgen.

Geslachtsziektes worden van SOA’s genoemd (oftewel Seksueel Overdraagbare Aandoeningen). Je kunt een SOA oplopen als je onveilige seks hebt met iemand. Een SOA wordt overgedragen door bloed, sperma en vaginaal vocht. Meestal gebeurt dit tijdens contact tussen penis en vagina, maar je kunt ook een SOA oplopen als er contact is tussen mond en vagina, of tussen mond en penis. In de praktijk komt dit minder vaak voor.

Condooms zijn niet gek.

Een condoom is de beste manier om SOA’s te voorkomen. Ze zijn er in vele soorten en maten en zelfs smaken. Sommige zijn speciaal ontworpen om heel dun maar toch heel sterk te zijn. Zo vrij je veilig zonder dat je echt merkt dat je een condoom draagt. Deze zijn echter wel vrij prijzig. Een eenvoudig pakje condooms kun je echter al kopen vanaf ongeveer 4 euro bij de drogist. En nee, degene achter de kassa vindt het niet gek of stom als je ze koopt. Dagelijks worden er in Nederland duizenden condooms gekocht en condooms gebruiken is slim, niet stom. Anders kun je ze ook altijd online bestellen en in een neutrale verpakking lekker thuis laten bezorgen.

Klikt het tussen jullie, voel je je goed en heb je condooms bij je...dan kan seks een geweldige ervaring zijn.


Reacties


Er zijn nog geen reacties in deze discussie

Laat een reactie achter

De reactie kan niet leeg zijn
Ondersteunde BBCode: [b]vet[/b], [i]cursief[/i], [u]onderstreept[/u], [url=http://my-link.com]link[/url], [post]123[/post]Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: