Puistjes

Puistjes zijn vervelend. En bijna iedereen heeft er wel eens last van. Vooral in de puberteit...

De medische term voor puistjes is 'acne'.

Hoe ontstaat acne?

Je lichaam maakt hormonen aan die zorgen voor het aanmaken van talg. Talg maakt de huid vettig. Dit houdt je huid gezond, maar soms raken hierdoor de talgklieren (poriën) verstopt. Dan krijg je mee-eters. Als die ontstoken raken, krijg je puistjes.

Je krijgt dus geen puistjes van vet en ongezond eten of van veel zweten, dat is een fabeltje!

Tips tegen puistjes

  • Was je gezicht elke dag met lauwwarm water. Gebruik zo min mogelijk zeep. Dep je gezicht voorzichtig droog (niet hard wrijven).
  • Gebruik liever geen make-up op de plaatsen waar puistjes zitten. Kies voor make-up op waterbasis. Verwijder make-up niet met een reinigingsmelk, maar met lauwwarm water.
  • Er zijn veel middeltjes te koop tegen jeugdpuistjes, maar ze helpen lang niet altijd of bij iedereen. Ze kunnen de puistjes zelfs verergeren. Als je toch graag een reinigingsmiddel of crème wilt gebruiken, kies dan een product op waterbasis.

Hoe knijp ik puistjes uit?

Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen.

Maar als je er toch niet van af kunt blijven, dan kun je het volgende doen als je een 'rijp puistje' hebt (met een dikke, witte kop).

  1. Was eerst heel goed je handen, ook onder je nagels.
  2. Knijp het puistje uit met schone tissues of watjes.
  3. Ontsmet het puistje daarna goed met een middel op alcoholbasis, zoals Sterilon.

Is er een medicijn tegen acne?

Helaas, er is nog geen wondermiddel tegen acne. Maar er zijn wel allerlei middeltjes, zalfjes en vitaminen te koop die het minder erg kunnen maken. Vraag hiernaar bij de drogist of apotheek.

Als je echt veel last hebt van puistjes, kun je het beste even naar de huisarts gaan. Voor meisjes zijn er bepaalde anticonceptiepillen die de talgproductie kunnen remmen.

Kijk ook eens bij:

 


Reacties


Er zijn nog geen reacties in deze discussie

Laat een reactie achter

De reactie kan niet leeg zijn
Ondersteunde BBCode: [b]vet[/b], [i]cursief[/i], [u]onderstreept[/u], [url=http://my-link.com]link[/url], [post]123[/post]
Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: