Veel kinderen vinden de smaak van koffie vooral smerig. Toch gaat er ook een soort spanning uit van dat drankje waar al die volwassenen zo hysterisch naar smachten. Dat energydrinks niet goed voor je zijn, weet inmiddels bijna iedereen. Maar hoe zit dat met een kopje koffie dan?

Cafeïne. Wat is dat eigenlijk?

In koffie zit cafeïne. Cafeïne is een stof die van nature voorkomt in koffie en, in kleinere hoeveelheden, in thee. Het wordt toegevoegd aan energiedrankjes, cola, ijsthee, chocolade en chocolademelk. Het heeft een opwekkende werking waardoor je je wakker en geconcentreerd voelt. Veel mensen drinken koffie als oppepper wanneer ze moe of futloos zijn terwijl ze moeten presteren. Net als veel andere stoffen waarvan het woord eindigt op ‘ine’, is ook cafeïne verslavend.

Overdosis

Om acuut gezondheidsproblemen op te lopen, moet je echt héél veel koffie achter elkaar drinken. Dat is dus eigenlijk niet het probleem. Dagelijks meerdere koppen koffie drinken kan wel een probleem opleveren. Je lichaam bouwt op den duur tolerantie op voor cafeïne waardoor het oppeppende effect steeds minder wordt. Je hebt er dus steeds van nodig, voor hetzelfde effect. (Dit geldt trouwens voor alle verslavende middelen)

Trillende handjes

Door teveel koffie te drinken kun je een onrustig gevoel krijgen. Je kunt slechter gaan slapen en last krijgen van zenuwtrekjes, angstgevoelens en trillende handen. Om die reden wordt door het Voedingscentrum kinderen tot 13 jaar aangeraden geen koffie te drinken. Tussen de 13 en 18 is één kop koffie per dag de aanbevolen maximale hoeveelheid. Vind je koffie echt ontzettend lekker, dan kun je natuurlijk ook kiezen voor decaf; zelfde smaak maar zonder cafeïne.


Reacties


Er zijn nog geen reacties in deze discussie

Laat een reactie achter

De reactie kan niet leeg zijn
Ondersteunde BBCode: [b]vet[/b], [i]cursief[/i], [u]onderstreept[/u], [url=http://my-link.com]link[/url], [post]123[/post]Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: