Hoe herken je signalen van kindermishandeling?

Vanaf 21 januari is het de week van kindermishandeling. En hoewel je misschien denkt dat dit vooral voorkomt in boeken of films, is het nog steeds de realiteit. Want er zijn altijd nog genoeg kinderen én volwassenen die mishandeld worden. Maar hoe herken je dit precies? Want mishandeling blijft een lastig onderwerp. Vaak zie je namelijk niet van de buitenkant dat iemand thuis mishandeld wordt. Mocht je een vriend(in) of klasgenootje hebben waarvan je denkt dat diegene mishandeld zou kunnen worden, let dan goed op diegene en check of je bepaalde signalen herkent.

 

De signalen
Ten eerste zijn er natuurlijk lichamelijke klachten zoals blauwe plekken, veel (snij)wondjes, last van buikpijn, snel flauwvallen, vaak ziek zijn en bijvoorbeeld te dik of te dun zijn.

Maar daarnaast zijn er ook een aantal klachten die je van buitenaf misschien niet zo snel ziet. Namelijk:

- Depressief zijn
- Passief en lusteloos voelen
- Weinig gevoel voor pijn of emotie tonen
- Erg nerveus zijn
- Hyperactief zijn
- Weinig zelfvertrouwen hebben

 

Ook dingen als langer op school blijven hangen of slechte schoolprestaties behalen kunnen signalen zijn.

  

Flickr/BC Gov Photos

 

Wat te doen?
Als je denkt of er misschien zelfs van overtuigd bent dat iemand mishandeld wordt, probeer hier dan voorzichtig mee om te gaan. Als je het aan diegene vraagt, zal hij of zij waarschijnlijk niet toegeven dat dit zo is. Veel mensen die mishandeld worden, schamen zich hier namelijk voor, terwijl dit helemaal niet nodig is. En vergeet niet dat iedereen slachtoffer kan worden van huiselijk geweld, ook al is degene nog zo sterk en zelfverzekerd.

Vertel het daarom aan iemand die jij vertrouwt, zoals je ouders of een leraar. Zij kunnen op degene letten en langzaam stappen maken om het mishandelen tegen te gaan, zoals een gesprek aangaan met de ouders. Daarnaast kun je zelf verdere stappen ondernemen door (anoniem) te bellen naar 0800 2000.


Reacties


Er zijn nog geen reacties in deze discussie

Laat een reactie achter

De reactie kan niet leeg zijn
Ondersteunde BBCode: [b]vet[/b], [i]cursief[/i], [u]onderstreept[/u], [url=http://my-link.com]link[/url], [post]123[/post]Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: