Het 3-stappenplan om jouw dromen in daden om te zetten

Dromen. Ze kunnen zo groot en zo (on)werkelijk zijn als je zelf wilt. Vroeger wilde ik altijd hoofdredacteur van een (mode)magazine worden. Inmiddels is dat mijn droom niet meer, maar ben ik wel bezig met schrijven, iets waar ik ook van droomde. En ik ben nog lang niet uitgedroomd: er zijn nog steeds genoeg dromen die ik wil najagen. De één droomt van een mooie wereldreis, de ander van een huis kopen. Of iets veel kleiner: op gewicht komen of gewoon gezonder leven. Maar door hier alleen over te dromen kom je er niet. Hoe kun je je dromen eigenlijk het beste najagen?

Drie stappenplan

Ben Tiggelaar, schrijver van managementboeken en trainer, schreef over dit onderwerp. In zijn boek ‘Dromen, durven, doen‘ vertelt hij over deze drie stappen. Want, schrijft hij, als een droom of voornemen niet nauwkeurig is, heb je er vrijwel niets aan. “Bij zo’n 80% van de mensen die iets proberen te veranderen, mislukt dit binnen een half jaar.” Maar dat wil niet zeggen dat verandering in je leven brengen onmogelijk is: er zijn namelijk genoeg mensen die het wél lukken om iets te veranderen, om zo hun doel of droom te behalen. En dat doe je zo:

1. Dromen

Je hebt vast al een droom, maar probeer deze eens concreet te maken. Dan ga je er namelijk op een andere manier naar kijken dan bijvoorbeeld ‘ik wil ooit een wereldreis maken’. Bedenk waar je heen wilt, hoelang je wilt reizen en op welke manier je dit gaat doen. Volgens Ben hebben we vaak te maken met ons NEE-gebied, waardoor we dromen vanuit de negatieve ervaringen die we hebben. Door te focussen op de dingen waar we wél goed in zijn, kunnen we die juist vergroten. Zoals Ben zegt: ''Het gaat er niet om dat je iemand anders wordt. Het gaat erom dat je meer jezelf wordt, zoals je nu al bent op je beste momenten.'' Je zult dus iets aan je gedrag moeten veranderen, want we zijn gewend om heel snel weer in ons oude patroon terug te vallen. Zo schrijft Ben dat we voor 95% op de automatische piloot leven en slechts 5% iets bewust doen. Door bewuster te leven, kun je dit al veranderen.

2. Durven

Dan volgt de tweede stap: durven. Spreek uit dat je ergens mee bezig bent! Al ben je nog zo zeker van je zaak, toch is de kans groot dat je je op een gegeven moment vergeet waar je ook alweer mee bezig bent. Dat gebeurt vaak op momenten dat je druk bent met andere dingen, en je droom dan dus niet veel prioriteit meer heeft. Maar probeer het toch vast te houden! Dat kun je doen door:

  • Geheugensteuntjes op te hangen. Je kunt bijvoorbeeld een visionboard maken met afbeeldingen die jouw droom omschrijven. Elke keer als je hiernaar kijkt, weet je weer waar je het allemaal voor doet.
  • Jezelf te belonen. Het is soms moeilijk om een bepaald doel te behalen. Als je er dan even geen zin meer in hebt, kan het helpen om jezelf te belonen om vervolgens weer verder te gaan.
  • Een time-out te nemen. Soms is het juist goed om even een stapje terug te doen, om er vervolgens weer keihard voor te gaan!

Bron: Unsplash

3. Doen

Als jij je droom wilt waarmaken, zul je onderweg zeker weten te maken krijgen met oordelen, meningen of ongevraagd advies van anderen. Dit is waarschijnlijk allemaal goed bedoeld, maar degenen die jou dit advies geven, kunnen nooit weten wat echt goed voor jou is. Blijf daarom vooral naar jezelf kijken en naar wat je gevoel erover zegt.

Vergeet niet dat het heel moeilijk is om je gedrag te veranderen, wat je waarschijnlijk wel zult moeten doen om je droom of doel te bereiken. Een kleine tegenslag zou al kunnen betekenen dat je geen zin meer hebt om je droom waar te maken, maar laat je niet kisten! Probeer, het liefst elke dag, te bedenken waar je het voor doet en dan zal het je een stuk makkelijker afgaan.

Ga ervoor!

Het kan helpen om klein te beginnen. Als je een mooie droom voor ogen hebt, is het misschien eng om de eerste stap in de goede richting te zetten. Door klein te beginnen, is de eerste stap in ieder geval gezet en kun je zo snel (of langzaam) als je zelf wilt verdergaan. En vergeet niet dat je elk moment kunt beginnen met een (nieuwe) droom. Als je die eerste stap maar zet! Om je te helpen bij het volgen van je droom, geeft ‘Dromen, durven, doen’ inzichten die gebaseerd zijn op actuele psychologische inzichten, praktische ervaringen én persoonlijke verhalen. Iets waar jij dus ook iets aan kunt hebben.

Dus, ga jij voor die droombaan, -reis, -onderneming, -huis of -auto? Dan weet je wat je te wachten staan.


Reacties


Er zijn nog geen reacties in deze discussie

Laat een reactie achter

De reactie kan niet leeg zijn
Ondersteunde BBCode: [b]vet[/b], [i]cursief[/i], [u]onderstreept[/u], [url=http://my-link.com]link[/url], [post]123[/post]Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: