Heb je de hele dag op de bank gelegen, ben je nog moe: hoe kan dat?

Je kent het vast wel: ein-de-lijk een dag hebben waarop je niet met vrienden of familie hebt afgesproken en niet naar school of werk moet. Op die ideale zondag (thank God for Sundays) heb je eindelijk tijd om uit te slapen, een marathon van je favoriete serie te houden en dat ene boek te lezen waar je al een hele tijd in wil beginnen. Lekker ‘niets’ doen dus. En alhoewel je in tijden niet zo’n chille dag hebt gehad, ben je ’s avonds doodop en voel jij je een soort futloze Patty Brard. Hoe kan dat in hemelsnaam?

De stand-by stand
Ik had dus laatst precies zo’n dag en besloot het uit te zoeken, maar erg simpel is de beredenering niet. Er zijn namelijk verschillende theorieën te vinden. Dat je lichaam in een soort stand-by stand gaat bijvoorbeeld. Je hebt de hele week rond gerend, gestrest en gefeest. Dan is het logisch dat je even bij moet komen. Je lichaam is nu niet moe (je hebt namelijk genoeg geslapen), maar herstellende. En dat zou dan die sufheid zijn die je voelt.

Je hebt stress nodig
Gezondheidspsycholoog Lorenz van Doornen geeft een andere reden in een interview met Psychologie Magazine:  ‘’Mensen zijn niet gemaakt om de hele dag niets te doen.’’
Volgens hem zijn mensen actiegerichte wezens, een apensoort die het liefst in groepjes van ongeveer tien bezig zijn met elkaar. “Daar zijn onze hersenen op gemaakt”, zegt de psycholoog. “Niet op niets doen en niemand zien.” Als we het over stress hebben, is dat altijd op een negatieve toon. Maar Lorenz van Doornen, die zich al jaren bezig houdt met dit onderwerp, vindt dat niet terecht. Wij zouden natuurlijk het liefst helemaal geen stress hebben. “Maar…”, zegt de psycholoog. “Stress zorgt ervoor dat jij je moeiteloos kunt aanpassen aan veranderingen in je omgeving. Helemaal geen stress kan haast niet. Zelfs als er niets van je wordt gevraagd. Dan krijg je het namelijk alsnog, door onderstimulatie. Mensen willen graag dat hun leven zin heeft.’’

 “We vinden het leuk om ergens voor te moeten werken. Als je niets hoeft te doen, heb je inderdaad minder stress, maar je maakt ook geen dopamine aan, wat ons zo’n prettig gevoel geeft.” Stress en uitdaging zouden dus goed zijn voor mensen. Niets doen niet.

 

Unsplash

 

Slaapjetlag
Een laatste mogelijke reden is dat je op een dag nietsdoen een soort slaapjetlag hebt, omdat je langer slaapt dan normaal. Uit onderzoek blijkt dat uitslapen niet gezond is. Als je opstaat voel je je misschien meer uitgerust, maar als de dag vordert zal jij je juist moeier voelen. Het gemiddelde slaaptekort dat mensen opbouwen doordeweeks is vijf uur, je hebt slechts anderhalf uur extra nodig in het weekend (of een andere vrije dag) om dat in te halen.

Als je wekker normaal om acht uur gaat, is het dus slim om je wekker niet later te zetten dan half tien. Hoe graag je ook tot elf uur in je bed wil blijven liggen. Als de theorie van de gezondheidspsycholoog klopt, zou je op die chille dag daarnaast toch iets moeten doen. Sporten bijvoorbeeld, daar heb je nu ook eindelijk tijd voor.


Reacties


Er zijn nog geen reacties in deze discussie

Laat een reactie achter

De reactie kan niet leeg zijn
Ondersteunde BBCode: [b]vet[/b], [i]cursief[/i], [u]onderstreept[/u], [url=http://my-link.com]link[/url], [post]123[/post]
Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: