Dankzij deze 5 wetenschappelijk onderbouwde tips verbeter jij gemakkelijk je eetpatroon

Veel mensen weten niet goed waar te beginnen met gezonder eten. Zo gek is dat helemaal niet, want voedsel, en dan met name de bestaande informatie erover, blijft een lastige zaak. Net zoals in de fitnesswereld bestaat er ontiegelijk veel pseudowetenschap (lees: totale onzin) over de eigenschappen en werking van veel voedselwaren. Alles in dit artikel zal dan ook wetenschappelijk zijn onderbouwd, en we hebben het ook nog eens laten driedubbelchecken door iemand die verstand van zowel biologie als voedsel heeft. Oftewel: mythes zullen worden ontkracht, de waarheid verspreid!

Door een aantal kleine stapjes te maken heb je in een handomdraai en één bezoekje aan de supermarkt (en het toilet …) een gezonder eetpatroon. Wij helpen je daar graag bij door wat krachtige en gelijk uitvoerbare tips te bieden. Genoeg gemauwd. Let’s go!

Volkoren, volkoren, volkoren!

Eet van alles wat je kunt de volkorenversie. Geen witbrood, maar volkorenbrood. Geen witte toverrijst, maar zilvervliesrijst. En geen normale fusilli, maar volkorenpasta. De hiervoor genoemde ‘witte’ producten zijn niet per definitie ongezond, maar etenswaren gelabeld met volkoren zijn veel gezonder.

Door volkoren te eten krijg je lekker veel voedingsvezels binnen. Deze vezels zorgen ervoor dat je darmen beter werken; je krijgt er een betere stoelgang van, en het risico op darmkanker wordt kleiner. Daarnaast zit er ook nog eens vaak meer ijzer en vitamines in volkorenproducten, en dragen ze bij aan het voorkomen van zowel hart- en vaatziekten als diabetes.

Veel Nederlanders hebben moeite om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van dertig tot veertig gram voedingsvezels binnen te krijgen. Alleen al volkorenbrood eten zou dus enorm helpen bij het behalen van dat doel, als je nagaat dat het 2,4 vezels gram per sneetje bevat en de gemiddelde Nederlander vier boterhammen per dag eet. Laat staan als je ook nog eens volkorenpasta of zilvervliesrijst zou eten als diner. Ter vergelijking: in een wit sneetje brood zit 0,8 gram vezels.

Bron: Pexels

De term ‘volkoren’ is daarbovenop als één van de weinige termen beschermd. Waarom is dit nou zo’n fijn gegeven? Omdat de voedselindustrie er wel een handje van heeft om dingen anders te noemen dan dat te zijn, en zo te verbloemen wat er eigenlijk in een product zit. Zo kan bruin brood bruiner zijn gemaakt met gekarameliseerde suiker (iets wat je sowieso wilt vermijden) om het gezonder te doen lijken. Als je iets van volkoren koopt, is het ook echt volkoren. Geen grappen. Check het etiket, en zoek naar het percentage volkoren. Hoe hoger, hoe beter.

Broccoli is je grootste groene vriend

Grote kans dat broccoli één van die groenten was die je als kind weigerde in je mond te stoppen. And hey, who can blame ya. Des te meer reden echter om dat in je (semi-)volwassen levensfase eens goed recht te trekken. Broccoli is namelijk één van de gezondste groenten die je maar kunt eten.

Veel mensen denken bij vitamine C al gauw aan sinaasappels, maar er zit veel meer vitamine C in broccoli. Ook vitamine K, dat ook in tomaten zit, is volop aanwezig in de broccoli. Ze dragen respectievelijk bij aan het behouden van een mooie huid en sterke botten. Voor beide vitamines zit je met tachtig gram broccoli al boven de dagelijkse hoeveelheid die je moet binnenkrijgen. En dat was slechts het topje van de ijsberg.

Bron: Pexels

  • Het eten van broccoli is ook goed voor je darmen vanwege de natuurlijk aanwezige vezels;
  • Het verkleint de kans op artrose, dankzij het aanwezige sulforafaan: die blokkeert de destructieve enzymen die het kraakbeen beschadigen;
  • Het vermindert het risico op darmkanker;
  • Het verkleint de kans op longziekten.

Het moge inmiddels wel duidelijk zijn: met ook nog eens mineralen zoals calcium en fosfor en de vitamines A en E aanwezig, claimt broccoli de prijs van ‘natuurlijk superfood’. Nou, ik weet wel wat ik vanavond níet van m’n bord afschuif en aan de hond voer.

Drink je thee en koffie zonder suiker of honing

Wat je misschien wel wist is dat thee zeker in een gezond voedingspatroon past. Wat je misschien niet wist is dat hetzelfde geldt voor koffie. Thee drinken verlaagt de kans op een beroerte, en verschillende onderzoeken tonen aan dat het drinken van drie koppen groene of vijf koppen zwarte thee per dag de bloeddruk verlaagt. Twee tot vier koppen koffie drinken per dag (met uitzondering van kookkoffie en koffie gezet met een cafetière) zorgt voor ongeveer tien procent minder kans op hartziekten. Hetzelfde aantal koppen zorgt voor wederom ongeveer tien procent minder risico op een beroerte. En als laatste is er sterk bewijs dat vijf koppen koffie per dag in vergelijking met iemand die geen koffie drinkt samen hangt met ongeveer dertig procent minder kans op diabetes type 2.

 

Kortom: thee en koffie zijn beide hele gezonde dranken. Dat verziek je eigenlijk op het moment dat je er suiker of honing in gooit. Je hebt in essentie iets gezonds voor je neus staan waar je dan vervolgens een compleet ongezond product van maakt. Voor ieder voordeel die thee en koffie van nature hebben voeg je er een slechte aan toe; slecht voor je tanden, slecht voor je bloedsuikerspiegel, slecht voor je bloeddruk, en meer kans op diabetes type 2 en overgewicht. Gewoon niet doen dus! Thee is best lekker zonder suiker, maar dat is wel iets wat je moet ondervinden. Een maandje geen suiker of honing toevoegen zorgt ervoor dat je thee op een nieuwe manier leert waarderen – de manier waarop het bedoeld is.

In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen is honing níet gezonder dan suiker. Niet “omdat het natuurlijke suiker” zou zijn, of wat voor andere reden dan ook. Rietsuiker is ook natuurlijk. Dat maakt het nog niet minder schadelijk, en hetzelfde geldt dus voor honing. ‘Natuurlijk’ staat dus niet gelijk aan ‘gezond’.

Smeer halvarine op je brood

Boter, margarine, halvarine: wat is nou eigenlijk het verschil? In (room)boter zit veel meer verzadigd vet dan in margarine en halvarine. Die vetten wil je zoveel mogelijk vervangen door onverzadigde vetten. Verzadigd vet verhoogt namelijk je (slechte) LDL-cholesterol, terwijl onverzadigd vet je LDL-cholesterol juist verlaagt.

Verzadigde vetten (de slechte soort dus) zitten het meest in dierlijke producten zoals roomboter, volvette kaas, vlees, en volle melkproducten. Koekjes, gebak, en zoute snacks ontspringen de dans ook niet. In boter zit ook nog eens veel minder vitamine D.

Bron: Pexels

Plantaardige vetten zijn bijna altijd de betere keuze, met als uitzondering op de regel kokosvet en plantaardige margarine uit een wikkel. Smeer daarom voortaan halvarine op je brood. Dat is 50% minder vet dan margarine, al is margarine nog altijd een stuk minder vet dan roomboter. Halvarine op je brood smeren is trouwens beter dan geen smeersel op je brood smeren. Het blijkt uit onderzoek dat het erg moeilijk is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A, D, en E te halen als je dat niet doet. Ook heb je wel degelijk vet nodig, en halvarine levert dus gezonde onverzadigde vetten.

Dubbelcheck je drol

Wees niet bang: we gaan je niet vertellen dat je je drol af toe eens uit de pot moet vissen omdat er veel vitaminen inzitten. Wel is het een bron van onschatbare waarde als je weet waar je op moet letten.

Bron: Wikipedia

Je poep hoort bijvoorbeeld niet te drijven. Als-ie dat wel doet, dan eet je waarschijnlijk te veel vet. Vet is lichter dan water, dus als er veel vet aanwezig is zorgt dat ervoor dat ie blijft drijven. Je poep moet daarnaast slang-/worstvormig zijn en niet te hard of te zacht zijn. Ook moet het uit één geheel van zo’n dertig tot zestig centimeter bestaan, en het hoort niet al te veel te stinken. Het mag eigenlijk ook geen remsporen achterlaten, anders geldt hetzelfde verhaal: je eet te veel vet. En als er echt diepe groeven inzitten, dan drink je te weinig. Het droogt dan meer in, wat resulteert in een minder gladde structuur. Als je poep er dus uitziet als een dennenappel, weet je in ieder geval zeker dat je niet aan je 2 liter vocht per dag zit.

Een onsmakelijk verhaal, zeker, maar kijk de volgende keer eens in de wc-pot en check je drol. Want in een oogopslag is te zien waar je wat moet minderen of waar je juist op moet aanzetten. Pun somewhat intended.

Bon appetít!


Reacties


Er zijn nog geen reacties in deze discussie

Laat een reactie achter

De reactie kan niet leeg zijn
Ondersteunde BBCode: [b]vet[/b], [i]cursief[/i], [u]onderstreept[/u], [url=http://my-link.com]link[/url], [post]123[/post]Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: