1 op 3 Nederlanders krijgt diabetes en daar moeten vooral jonge mensen op letten

Een op de drie Nederlanders krijgt ooit te maken met diabetes type 2 en ongeveer de helft van alle Nederlanders komt in de voorfase van de suikerziekte. Dat blijkt uit een 14 jaar lang onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam.

Misschien denk je: “Oké bro, who cares? Ik ben nog jong, dat komt later wel.” Maar helaas komt diabetes ook steeds vaker voor bij relatief jonge mensen. Ook al komt het vaak door erfelijkheid, bij jongeren heeft slechte voeding en vooral weinig beweging veel invloed. “Voorheen zagen we diabetes vooral bij ouderen, maar tegenwoordig zien we een grote toename bij mensen jonger dan 45 jaar die overgewicht hebben”, vertelt huisarts Filian Looman.

Maar waarom is dit nou nog belangrijker om te weten als jongere? De onderzoekers zeggen dat hun studie alleen maar duidelijker maakt hoe belangrijk het is om op jonge leeftijd al te denken aan preventie in de vorm van gezond eten en voldoende beweging. Op die manier kan diabetes type 2, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, zo veel mogelijk worden teruggedrongen.

Je merkt er meestal vrij weinig van…

De meeste mensen merken eerst niks van de aandoening. Huisarts Filian vertelt: “Vaak komen we er toevallig achter bij een bloedcontrole. Als we vaststellen dat iemand een verhoogde bloedsuikerspiegel heeft, dan roepen we hem of haar op voor verdere controle.” En dan moet je er snel bij zijn, want uiteindelijk kan diabetes leiden tot problemen met de ogen, nieren en voeten. “Die klachten kwamen vroeger veel voor, maar tegenwoordig controleren we vaker en mensen zijn er zelf ook alerter op.”

Diabetes

 

Link : http://www.ondertussen.nl/nieuws/1-op-3-nederlanders-krijgt-diabetes-en-daar-moeten-vooral-jonge-mensen-op-letten/


Reacties


Er zijn nog geen reacties in deze discussie

Laat een reactie achter

De reactie kan niet leeg zijn
Ondersteunde BBCode: [b]vet[/b], [i]cursief[/i], [u]onderstreept[/u], [url=http://my-link.com]link[/url], [post]123[/post]Ook interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: