Denk na voor je post.

Social media. Hartstikke leuk. Maar zeker ook riskant. De informatie die je deelt, is ineens van iedereen, maar de consequenties zijn voor jou.

Voorbeeld 1:

Hartstikke leuke avond gehad met je vrienden, 3 uur ‘s nachts, je post een video op Insta waar je voor de gein het hek van de school een rotschop geeft. Lachuh!!! Zeker wanneer het hek stuk gaat. Na het weekend kom je op school of op je werk en vraag je je af waarom iedereen zo raar loopt te fluisteren wanneer je in de buurt bent. Tegen de lunch word je apart genomen en blijkt je decaan of je leidinggevende alles behalve gecharmeerd van je weekendpret. Er is aangifte gedaan van vernieling.

Voorbeeld 2:

Hij is zó leuk! En, je kan het bijna niet geloven, hij vindt jou ook leuk! ‘s Avonds zitten jullie druk te appen. “Heb je een mooie foto van jezelf voor me?” vraagt hij “Dan kan ik altijd naar je kijken.” OMG! Ja natuurlijk heb je dat. In de spiegel van je slaapkamer maak je een mooie foto van jezelf en stuurt hem die meteen toe. “Mooi” zegt hij “maar je hebt wel heel veel kleren aan ;-P” Je twijfelt even maar niet lang. Je trekt je shirt uit en poseert opnieuw. Send. 

Een week later krijg je een appje van je beste vriendin: “Schat, ben jij dit? De hele school heeft het erover!”

Een paar voorbeelden waar je beter eerst even had kunnen nadenken voor je poste. Het lastige is dat dergelijke beelden moeilijk verdwijnen als ze eenmaal het web op zijn geslingerd. Mensen maken een screenshot, sturen door, delen een foto of video op een ander platform. Voor je het weet staan jouw privébeelden op sites waar ze maar moeilijk te traceren zijn.

 

Onder druk

Naaktfoto’s en filmpjes zijn link. Vraag je af waarom je dit naar iemand zou willen sturen. Wat moet die persoon ermee? Bedenk ook dat wanneer iemand druk op je uitoefent om iets te doen, dat eigenlijk al niet oké is. In het andere voorbeeld is het posten van het filmpje eigenlijk niet het grootste probleem, maar de vernieling zelf. Wat maakt dat jij met je vrienden ineens de behoefte voelt om iets van een ander kapot te maken en dat te filmen? Ben je bang dat ze je anders een mietje vinden? Is dat dan vriendschap?

Het posten van ‘ongepaste content’ gebeurt heel vaak vanuit een gevoel van (groeps)druk of opstandigheid. De consequenties van de post zijn eigenlijk alleen maar een gevolg van het gevolg. Probeer dus kritisch te blijven op je eigen gedrag. Blijf jezelf, doe geen dingen waar je niet achter staat en deel alleen dat wat je ook écht graag wilt delen met de rest van de wereld. 

 

Te laat. Wat nu?

Het is makkelijk om te zeggen dat je alles eerst door je persoonlijke scanner moet halen met de vraag of het nu wel of niet handig is om te posten, maar wij snappen ook dat je in je enthousiasme wel eens te snel op de ‘send’ knop drukt. 

Als er dus toch content van jou op websites terecht is gekomen tegen jouw wil, dan moet je zo snel mogelijk contact op nemen met de eigenaar of beheerder van de site. In chats en forums zijn er vaak moderators die de content kunnen bewaken. Vraag of de beelden direct verwijderd kunnen worden. In basis zal elke sitebeheerder hier onmiddellijk gehoor aan geven. Maak eventueel wel screenshots voor het geval je aangifte wilt doen tegen degene die bewust zonder jouw toestemming je persoonlijke beelden heeft verspreid. Neem hiervoor contact op met de politie in jouw gemeente.


 
 


Reacties


Er zijn nog geen reacties in deze discussie

Laat een reactie achter

De reactie kan niet leeg zijn
Ondersteunde BBCode: [b]vet[/b], [i]cursief[/i], [u]onderstreept[/u], [url=http://my-link.com]link[/url], [post]123[/post]Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: