De 6 do’s en don’ts van YouTube

Zie jij het wel zitten om je geld te verdienen als YouTuber? Ben jij de nieuwe Enzo Knol, Monica Geuze of StukTV? Beroemd worden leek nog nooit zo makkelijk: je maakt een video, zet hem online en vraagt al je vrienden hem te liken en te delen. Voor je het weet heb je een half miljoen abonnees en stromen de euro’s binnen.

Toch zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden voor je je hele leven het internet op slingert.

1. Wees kritisch

Kwaliteit betekent dat je kritisch bent op het eindresultaat. Ziet het er goed uit? Een schokkerig beeld is bijvoorbeeld behoorlijk irritant. De kijker wordt er misselijk van en het komt nogal onprofessioneel over. Ook overbelichting of een een raar camerastandpunt kan je populariteit verminderen. Ten slotte zit niemand er op te wachten de binnenkant van jouw neus te bekijken.

2. Investeer in je toekomt

Goed materiaal gaat je helpen om de kwaliteit van je video’s te verbeteren. Het zal soms beste even sparen zijn, maar beter stop je wat meer geld in een goed statief, een goede camera, een lamp of zelfs een greenscreen als je echt klaar bent voor een professionele uitstraling.

3. Bedenk spannende titels

Een pakkende titel helpt je om twijfelaars te overtuigen je video toch te bekijken. De titel belooft spannende of grappige beelden waardoor de nieuwsgierigheid van de kijker wordt gewekt. Zo’n titel noemen we ‘clickbait’. Woorden als ‘schokkende beelden’ of ‘gone wrong’ doen het goed als clickbait. Je moet die belofte natuurlijk wel waar maken. Mensen zijn snel klaar met je video’s als je titels niet kloppen met de inhoud.

4. Post regelmatig nieuwe video’s

Je volgers hebben iets nodig om voor terug te komen. Als je te lang geen nieuwe video’s post, zullen ze op zoek gaan naar iemand die dat wel doet en voor je het weet is je kanaal vergeten. Hou dus de aandacht vast door regelmatig nieuwe filmpjes te plaatsen en ze te delen op je andere social media. Let op dat je overal dezelfde naam gebruikt zodat je makkelijk gevonden wordt.

5. Vraag het een pro

Een goede video maken is een vak apart. Dat vak kun je leren. Veel kun je zelf uitzoeken, maar beter vraag je het aan iemand die er echt verstand van heeft. Er is in Amsterdam zelfs een YouTube school. Weet je zeker dat jouw toekomst in de mediawereld ligt, dan kun je na je middelbare school een opleiding volgen aan een mediacollege. Hier leer je alles over het filmen en monteren van supertoffe video’s.

6. Deel geen persoonlijke informatie

Het laatste dat je als vlogger of youtuber wil, is dat je adres bekend wordt. In het beste geval kom je op een gegeven moment nauwelijks je huis meer in door de hordes fans bij je voordeur. In het slechtste geval vinden haters het leuk om je huis te bekladden met verf of eieren. Ook je buren of andere gezinsleden zullen daar niet heel gelukkig van worden. Deel daarom nooit je privegegevens in je video’s. Let ook op dat er geen herkenbare landmarks of straatnaambordjes zichtbaar zijn. Als je wilt dat je abonnees contact met je kunnen zoeken, open dan een apart e-mailadres daarvoor.


Reacties


Er zijn nog geen reacties in deze discussie

Laat een reactie achter

De reactie kan niet leeg zijn
Ondersteunde BBCode: [b]vet[/b], [i]cursief[/i], [u]onderstreept[/u], [url=http://my-link.com]link[/url], [post]123[/post]Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: