Scheiding en gevoelens

Als je ouders vertellen dat ze gaan scheiden, kun je het gevoel hebben dat je wereld instort.

Veel voorkomende gevoelens bij scheiding

Het is heel normaal dat er van alles door je heen gaat als je hoort dat je ouders uit elkaar gaan. Dit kan voor iedereen anders zijn. Misschien voel jij je:

  • verdrietig, omdat je gezin uit elkaar valt;
  • onzeker, over hoe je leven er vanaf nu uit gaat zien;
  • bang, dat je vader of moeder jou ook zomaar achterlaat;
  • boos, omdat je ouders jou dit aandoen;
  • opgelucht, omdat de ruzies nu eindelijk voorbij zijn.

Ligt het aan mij?

Misschien voel je je schuldig en vraag jij je af wat je had kunnen doen om je ouders bij elkaar te laten blijven. Vergeet nooit: het is niet jouw schuld dat je ouders uit elkaar zijn. En het is ook niet aan jou om hen weer gelukkig te maken. Dat moeten je ouders echt zelf doen. Zij gaan als partners uit elkaar, maar blijven wel jouw ouders.

Praat over je gevoel

Wat voor gevoelens je ook hebt, ze mogen er allemaal zijn. Stop ze niet weg, omdat je je vader of moeder er niet mee lastig wilt vallen. Praat erover. Het is fijn als je iemand in vertrouwen kan nemen zodat je weet dat je er niet alleen voor staat. Dat kan een leraar, tante of een van je ouders zijn. Iemand bij wie je op je gemak voelt.

Wil je liever praten met iemand die je niet kent? Bel dan met de Kindertelefoon: 0800-0432. Chatten kan ook. Of ga naar het forum op de website VillaPinedo.nl. Ook de informatie op de website Ouders-uit-elkaar.nl kan je verder helpen.

Praten met je huisarts

Sommige jongeren krijgen depressieve gevoelens, eet- en slaapproblemen, woede-uitbarstingen, hebben geen zin om met mensen af te spreken, voelen zich moe en lusteloos, of willen zichzelf juist pijn doen. Als jij je hierin herkent, maak dan een afspraak met je huisarts.

 


Reacties


Er zijn nog geen reacties in deze discussie

Laat een reactie achter

De reactie kan niet leeg zijn
Ondersteunde BBCode: [b]vet[/b], [i]cursief[/i], [u]onderstreept[/u], [url=http://my-link.com]link[/url], [post]123[/post]Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: