Opgroeien in twee culturen

Opgroeien in twee culturen

 

Cultuur is het tegenovergestelde van natuur. Het staat voor alles dat door de mens is bedacht, ontworpen en gemaakt. Omdat mensen in verschillende gebieden leven onder verschillende omstandigheden, zijn de dingen die ze bedenken en maken ook verschillend. Zo ontstaan per leefgebied verschillende culturen. Sinds een paar eeuwen zijn grote groepen mensen gaan reizen over de wereld en zich gaan vestigen op nieuwe plekken. Zo werden culturen samengebracht en raakten ze vermengt. Een goed voorbeeld daarvan is de manier waarop wij kerst vieren: de originele bewoners van Nederland gebruikten een boom om de terugkeer van het licht en de bloei van nieuw leven te vieren. Door de vermenging van de Christelijke cultuur die door de Romeinen naar Nederland werd gebracht, zetten we nu een stalletje met Jezus in de kribbe onder de boom.

Gastarbeiders; bedankt en tot ziens.

In de 16e en 17e eeuw werden veel bewoners van het Caribisch gebied en Afrika verhandeld als slaven. Hoewel de slavernij rond 1900 in Nederland werd afgeschaft, werden in de jaren 60 van de vorige eeuw nog steeds mensen uit minder welvarende landen naar ons land ‘gehaald’ om voor lage lonen arbeid te verrichten waar veel autochtone inwoners geen zin in hadden. Deze mensen werden ‘gastarbeiders’ genoemd omdat de intentie was dat zij op een gegeven moment weer zouden terugkeren naar het land van herkomst. Tenminste; dat wilden de Nederlanders. Velen van deze gastarbeiders bouwden echter een leven hier op en wilden helemaal niet terug. 

Raar hoor

Zo heeft onze maatschappij zich ontwikkeld tot een zogenaamde ‘multi-culturele samenleving’. Culturen samenvoegen gaat echter niet zo gemakkelijk als het lijkt. Mensen zijn gewend om dingen te doen op een manier die zij ‘normaal’ vinden. Wanneer iemand dingen anders doet vinden we dat al snel raar. Als die ander dan ook nog een andere religie aanhangt of een andere huidskleur heeft, vinden we het heel lastig om die persoon te accepteren als gelijkwaardige medemens.

Spagaat

In het huidige Nederland groeien veel jongeren op die in een soort spagaat zitten tussen de cultuur waarin hun ouders hen willen opvoeden en de cultuur van het land waarin ze geboren zijn, naar school gaan en werken. Vaak gaat dat eigenlijk best goed. Je spreekt bijvoorbeeld moeiteloos twee of drie talen. Je eet net zo lief als een kroket als roti of harira. Maar soms botst het. Bijvoorbeeld wanneer roken of alcohol drinken niet gepast is vanuit de cultuur van je ouders maar al je vrienden het wel doen. Of wanneer je wilt daten met een  jongen of meisje uit de Nederlandse cultuur en je ouders vinden dat je moeten daten met iemand met dezelfde etnische achtergrond als jij. Dit soort conflicten kunnen lastig zijn om mee om te gaan. Je wilt je ouders respecteren maar aan de andere kant vind je hun manier van leven misschien wel heel ouderwets en past het niet bij de manier waarop jij wilt leven.

Jouw leven

Wanneer je tussen twee culturen leeft is het belangrijk om je eigen weg te vinden. Het biedt namelijk ook kansen: jij kunt als geen ander het beste uit die twee culturen samenvoegen tot een nieuwe moderne leefstijl. Helaas zul je hiervoor wel wat obstakels en vooroordelen bij anderen moeten tackelen. Want zowel van de kant van je ouders, als van je autochtone vrienden zul je af en toe kritiek krijgen bij het maken van je keuzes. Dit is meestal omdat zij je keuze niet goed begrijpen. Probeer daarom altijd rustig uit te leggen waarom jij die keuzes maakt. Houd daarbij rekening met de mening van de ander maar blijf ook bij je eigen standpunt. Het is per slot van rekening jouw leven. Wie weet zet jij op een bepaald moment wel een kerstboompje neer tijdens het suikerfeest. ;-)


Reacties


Er zijn nog geen reacties in deze discussie

Laat een reactie achter

De reactie kan niet leeg zijn
Ondersteunde BBCode: [b]vet[/b], [i]cursief[/i], [u]onderstreept[/u], [url=http://my-link.com]link[/url], [post]123[/post]Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: