Lenen bij DUO: wat is nou écht het gevolg van een torenhoge studieschuld?

De één ziet een lening als gratis geld, de ander slaat alleen al bij de gedachte van een studieschuld doodsangsten uit. Want hoe zit het nou precies met het terugbetalen? Kan je nog wel een hypotheek krijgen met een studieschuld? Omdat ik er helemaal niets van snap en er waarschijnlijk heel veel mensen met mij zijn, voelde ik DUO aan de tand om antwoorden te krijgen. Zodat ik het jou kan uitleggen, zonder lastige financiële woordjes die het ene oor in, en het andere oor weer uitgaan.

Vandaag werd bekend dat steeds meer oud-studenten problemen hebben met het aflossen van hun studieschuld. Door de afschaffing van de basisbeurs zijn zelfs meer studenten gaan lenen. De gemiddelde schuld per student zal daarom nog verder oplopen tot 21.000 euro. Dat is helemaal kut als je weet dat het geld van de afgeschafte basisbeurs niet naar het onderwijs gaat. Volgens studentenorganisaties ISO en LSVB geeft de overheid zelfs nu nog minder uit aan onderwijs dan toen. 20.000 euro in 2000, tegenover 14.300 straks in 2025. Gelukkig is zo’n lening bij DUO voor ons studenten tenminste voordelig. Toch?

Staat een DUO-lening écht gelijk aan gratis geld?

De rente van een DUO-lening staat momenteel op 0% (denk er maar wat uitroeptekens bij, ja). Dit betekent, hoe bizar het ook is, dat de studenten die dit jaar afstuderen geen rente hoeven te betalen en kunnen zeggen dat het geleende geld, ‘gratis geld‘, is. Hoera! Tijd voor een vreugdedansje!

Of toch niet. Een rentepercentage wordt elk jaar voor vijf jaar vastgesteld, en geldt voor iedereen die dat jaar afgestudeerd is (meer hierover lees je een paar alinea’s verderop). Maar ook voor de mensen die alweer vijf jaar verder zijn. Dit kan dus betekenen jij na deze periode bijvoorbeeld 8% aan rente over je resterende lening moet betalen.. Maar hier gaan we natuurlijk niet vanuit, want het rentebedrag is sinds 2002 alleen maar gedaald. Lenen bij DUO klinkt daarom hartstikke fancy en lekker goedkoop, maar we wonen in Nederland. In Nederland is niets gratis, wat betekent dat lenen sowieso gevolgen heeft voor later.

Studieschuld versus hypotheek aanvragen

Plannen om later een dikke villa te kopen? Ik help nu in één klap alle geruchten de wereld uit, want een studieschuld heeft zeker weten gevolgen voor je hypotheek, maar deze lening telt wel minder zwaar mee dan andere ‘gewone’ leningen.

Bron: Flickr/Bekah

Oke, kan je dat alsjeblieft even verduidelijken?

Ik zal het uitleggen met behulp van wat bedragen. Het zit zo: de bank berekent over een lening altijd maandlasten. Dit zijn bedragen die je maandelijks moet betalen om je lening af te lossen. Normaal berekenen ze als maandlast altijd 2% van een lening, maar bij een lening van DUO is dit minder. Zit je in het oude leenstelsel, hanteren ze een maandlast van 0,75%, bij het nieuwe leenstelsel 0,45%.

Een voorbeeld: je hebt een studieschuld van €15.000 (want dit is het gemiddelde bedrag dat een student aan studieschulden heeft aan het einde van de rit). In het nieuwe leenstelsel berekenen ze hier dus een maandlast van 0,45% over, dat komt neer op €67,50 per maand. Deze bedragen zijn niet ‘echt’, maar dit hebben hoge piefen bedacht als maatstaaf voor een bank om een hypotheek te verstrekken. Je lost in het echt namelijk een ander bedrag af, afhankelijk van jouw inkomen. Als je met jouw inkomen maandelijks een hypotheek van €600,- kunt betalen, wordt dit bedrag dus verminderd naar €532,50 (€600 – €67,50). Je kan hierdoor dus een minder hoge hypotheek afsluiten. Let op: dit verschil lijkt misschien ‘weinig’, maar bij het kopen van een huis kan dit in totaal makkelijk €20.000 euro schelen. Er is dus kans dat je jouw droomhuis wel gedag kan zeggen.

Bron: Pexels

Maar dan zeg ik toch gewoon dat ik geen studieschuld heb?

Je studieschuld staat niet BKR-geregistreerd (Bureau Krediet Registratie). Dit betekent dat je hypotheekadviseur en banken geen inzicht hebben in studieschulden. Je bent wettelijk verplicht dit zelf te zeggen. Het zal je misschien verbazen, maar 39% van de mensen geeft hun studieschuld niet door aan de hypotheekadviseur. Daardoor kunnen ze dus een hogere hypotheek krijgen en vertoeven in bijvoorbeeld die dikke villa. Maar dit is natuurlijk niet helemaal de bedoeling en heeft natuurlijk gevolgen – duh, want we wonen in Nederland.

Als jij bijvoorbeeld met je liefje een huis koopt en vervolgens besluit te gaan scheiden en apart te gaan wonen, staat de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) voor jou klaar. Ze kunnen bijvoorbeeld eventuele kosten dekken. Maar als je hebt gelogen over je maandlasten (dus je studieschuld niet doorgegeven hebt), doen ze dit niet meer voor je. Dan zit je dus zwaar in de penarie en moet je alles zelf gaan dokken. Het is bovendien niet chill om over tien jaar nog stééds je studielening af te moeten lossen, want dan heb je hoogstwaarschijnlijk wel weer andere zorgen aan je kop.

Bron: Pixabay

Allemaal leuk en aardig, maar ik koop nog lang geen huis en maak me meer zorgen over het afbetalen: hoe zit dat precies?

Als je bent afgestudeerd, hoef je niet meteen je studieschuld af te lossen. Dat is logisch, want het is natuurlijk niet honderd procent zeker dat jij gelijk die vette droombaan hebt. De tijd dat je niet hoeft af te betalen, noemen ze de aanloopfase. Deze periode start de eerste van januari nádat je bent afgestudeerd (of gestopt bent met je studie). Dit duurt twee jaar, hierna begint je aflosfase – waarin je, logisch, dus gaat aflossen. Dit bedrag is afhankelijk van de rente en je inkomen. Dit verschilt dus per persoon. Een jaar vóór je moet beginnen met betalen, krijg je hier bericht over. Je lost je studieschuld in 15 jaar af wanneer je in het oude leenstelsel zit. Wanneer je in het nieuwe leenstelsel zit, mag je kiezen of je het in 15 jaar of 35 jaar aflost.

Kan ik ook eerder aflossen?

Hoe eerder, hoe beter. Je kan eerder aflossen, of het bedrag in één keer aflosssen. Dit is allemaal geen probleem. Hiervoor moet je wel even de website van DUO raadplegen, want daar staan alle rekeningnummers waar je het geld naar kan overmaken. Dit is eigenlijk best gemakkelijk te vinden, dus dat scheelt weer een hoop ellende.


Reacties#116 Guest

Hallo meneer en mevrouw

Leningaanbieding tussen privé en eerlijk, gedurende 48 uur

e-mail: mirandacaprino@gmail.com
e-mail: thomas.stumpls@yahoo.com

Ik ben bereid om u een lening toe te kennen tussen 2000 en 900.000 (lening
snel en betrouwbaar). Ik ben in partnerschap met verschillende banken dat
mij te helpen.
Met een belang van 3%, kan ik u deze lening met alle
verzekeringen en bankgaranties mogelijk, omdat ik specifiek ben, maar niet
wil niet de wet op woeker overtreden, het is aan jou om te zien voor de
maandelijkse termijnen. Dit zijn mijn voorwaarden om u een lening te verlenen. Ik jou
biedt de volgende soorten leningen online:
- Commerciële leningen
- Persoonlijke leningen
- Financieringskredieten
- leningen voor onroerend goed
Mijn aanbod is serieus, je zult het kunnen realiseren via een
juridische procedure voor het verstrekken van leningen tussen particulieren.

Stuur voor meer informatie een e-mail naar onderstaand adres.

e-mail: mirandacaprino@gmail.com
e-mail: thomas.stumpls@yahoo.com

#117 Guest

Welkom bij Catherine loan company !!!!
Bent u op zoek naar financieringsmogelijkheden om opnieuw op te starten
activiteiten, hetzij voor een project of voor u die een appartement koopt, maar helaas vraagt de bank om voorwaarden die u niet kunt invullen. Meer zorgen ik ben een
persoon die leningen aanbiedt in het bereik van 3000 € 150.000 heeft alles
mensen die in staat zijn om hun verplichtingen en mijn voorwaarden na te komen. met
Naast het rentepercentage bedraagt dit 2,00% per jaar.
Ofwel hebt u om andere redenen geld nodig, aarzel dan niet om ons te contacteren via e-mail: catherineloanfirm98@gmail.com

#118 Guest

Hallo, ik ben de heer Leon Derek, de crediteur van particuliere leningen. En ik ben hier om uw dromen waar te maken om een lening te krijgen. Heb je dringend een lening nodig? Heeft u een lening nodig om uw schulden af te betalen? Heeft u een lening nodig voor uitbreiding van uw bedrijf of start u een eigen bedrijf? Wij staan voor u klaar met een lage rente van 2% en u kunt een lening krijgen van $ 3.000 tot $ 100.000.000.00 het maximale geleende bedrag en maximaal 40 jaar lening looptijd. neem dan contact met ons op via ons e-mailadres derekfastloan@gmail.com

#119 Guest

Kerstkredietaanbieding met 3% renteaanpassing vandaag van toepassing.

MEGA FINANCE LENING BEDRIJF

Ben je een zakenman of -vrouw? Zit u in een financiële puinhoop of heeft u geld nodig om uw eigen bedrijf te starten? Heeft u een lening nodig om uw schuld af te betalen of uw rekeningen te betalen of een goed bedrijf te starten? Heeft u een lage credit score en vindt u het moeilijk om een kapitaallening te verkrijgen van lokale banken / andere financiële instellingen? U hebt om welke reden dan ook een lening of financiering nodig, zoals:

a) Persoonlijke lening, commerciële expansie,
b) Start van het bedrijfsleven, onderwijs,
c) Schuldconsolidering,
d) Hard geldleningen

Welkom bij MEGA FINANCE. Het totale beheer van de schuld, de hulp bij de schuld en het financiële hulpbedrijf voor het Verenigd Koninkrijk en in het buitenland. Neem contact met ons op via e-mail: megafinanceloancompany@gmail.com of WhatsApp-nummer: +12677251932

vriendelijke groeten
Meneer Floyd Morris.

#120 Guest

Dit is Oceanic Finance. We bieden leningen aan particulieren en bedrijven over de hele wereld, we zijn geregistreerd en hebben een gelicentieerde lening. Heb je een lening nodig om je rekeningen te betalen? heb je een lening nodig om zaken te beginnen? heb je een lening nodig om een appartement te kopen? wij bieden allerlei soorten leningen, van 2.000 euro tot 2.000.000 euro als u geïnteresseerd bent in het verkrijgen van een lening van welke aard dan ook. E-mail: Oceanicfinance113@gmail.com / Oceananfinance113@hotmail.com of whats-app: +1 (267) 725- 7570

#121 Guest

Heeft u financiële hulp nodig? Bent u in een financiële crisis of heeft u geld nodig om uw eigen bedrijf op te starten? Heeft u geld nodig om uw schuld te betalen of uw rekeningen te betalen of een goed bedrijf te starten? Heeft u een lage credit score en vindt u het moeilijk om kapitaaldiensten te krijgen van lokale banken en andere financiële instellingen? Hier is uw kans om financiële diensten te krijgen van ons bedrijf. We bieden de volgende financiering aan particulieren-
* Commerciële financiering
*Persoonlijke financiën
*Zakelijke financiën
* Bouwfinanciering
* Zakelijke financiën en nog veel meer:
en nog veel meer tegen een rentepercentage van 1%;
Neem contact met ons op via e-mail: {adoifloans@gmail.com}.

#123 Guest

Hallo,
Mijn naam is Linda Grille, met dank aan Afrowa Arnold van Carl Mosley Loan Firm voor een lening van 200.000,00 euro. Ik kreeg een lening voor 3% rente om mijn rekeningen te betalen, al mijn schulden af te betalen en mijn bedrijf op te starten. Vermijd opgelicht door valse geldschieters. Carlmosleyloanfirm@yahoo.com is legit contact met hen vandaag voor uw leningen op Carlmosleyloanfirm@yahoo.com

Beste wensen.
Linda Grille

#124 Guest

Heeft u een dringende lening nodig? Wil je je rekeningen betalen? Wil je financieel stabiel zijn? Het enige dat u hoeft te doen, is contact met ons op te nemen voor meer informatie over hoe u aan de slag kunt gaan en de lening kunt krijgen die u wenst. Deze aanbieding staat open voor alles wat u op tijd en tegen een rente van 3% kunt terugbetalen.

E-mail: erickson.deris701@gmail.com

#125 Guest

Hallo mensen ,

Ik wil de getuigenis van mijn lening delen met u.
Ik ervaarde eerste kwaliteitsservice bij deze geldverstrekker, genaamd MEGAN FUNDING INC, die me echt hielp mijn medische rekeningen te betalen toen ik geld durfde te betalen omdat ik een weduwe ben.

Een vriend van mij heeft me ook naar hen verwezen. toen ik op het punt stond een grote operatie te doen en ik op dat moment geen geld had, kwamen ze me te hulp en in minder dan 48 uur werd de som van 50.000 euro overgemaakt op je rekening.
Maar om de waarheid te zeggen, ik was aanvankelijk nerveus, maar toen ik moed opriep en hun leenbeleid volgde, samen met advies van mijn vrienden,
aan het eind zag ik mezelf glimlachen.
Als ik niet voor deze geldverstrekker was, was ik misschien al dood geweest.
Ik heb zelfs een nieuwe lening genomen van hen om mijn bedrijf te starten na mijn herstel, die ik nu ook terugbetaal.
Mijn enige advies is nu dat elk orgaan dat echt geld nodig heeft contact met hen opneemt via hun e-mail: misssssctynn@gmail.com en een lening van hen krijgt.

Groeten

Sarah Van Dolf

#126 Guest

Hallo mensen ,

Ik wil de getuigenis van mijn lening delen met u.
Ik ervaarde eerste kwaliteitsservice bij deze geldverstrekker, genaamd MEGAN FUNDING INC, die me echt hielp mijn medische rekeningen te betalen toen ik geld durfde te betalen omdat ik een weduwe ben.

Een vriend van mij heeft me ook naar hen verwezen. toen ik op het punt stond een grote operatie te doen en ik op dat moment geen geld had, kwamen ze me te hulp en in minder dan 48 uur werd de som van 50.000 euro overgemaakt op je rekening.
Maar om de waarheid te zeggen, ik was aanvankelijk nerveus, maar toen ik moed opriep en hun leenbeleid volgde, samen met advies van mijn vrienden,
aan het eind zag ik mezelf glimlachen.
Als ik niet voor deze geldverstrekker was, was ik misschien al dood geweest.
Ik heb zelfs een nieuwe lening genomen van hen om mijn bedrijf te starten na mijn herstel, die ik nu ook terugbetaal.
Mijn enige advies is nu dat elk orgaan dat echt geld nodig heeft contact met hen opneemt via hun e-mail: misssssctynn@gmail.com en een lening van hen krijgt.

Groeten

Sarah Van Dolf

Laat een reactie achter

De reactie kan niet leeg zijn
Ondersteunde BBCode: [b]vet[/b], [i]cursief[/i], [u]onderstreept[/u], [url=http://my-link.com]link[/url], [post]123[/post]
Meer wetenOok interessant


Geen antwoord kunnen vinden?

Neem via een ander kanaal contact met ons op: